Acne

Puisten en pukkels op de huid en wel voornamelijk in het gezicht en op de rug is een welbekend verschijnsel.
Veelal wordt acne als normale bijkomstigheid gezien van de puberteit of een slechte verzorging van het lichaam. Vroeger werd een acne-patiënt tevreden gehouden met allerlei zalfjes, alcoholhoudende lotions en vooral ‘veel wassen’; het liefst met een speciale zeep.

De grote vraag blijft echter bestaan: Waarom heeft een puber meer last van dan een ander? Waarom heeft de één meer last van stof, de zon, de airco, dan de ander?

Acne is niet zomaar een verstopping van de poriën, maar is een "schreeuw" van de huid die zich ontdoet van de afvalstoffen die zich in het lichaam hebben opgehoopt.

De behandeling van acne vraagt een integrale aanpak; allereerst moet de oorzaak van de stoornis gevonden worden.

Mogelijke oorzaken van acne
Zoals gezegd is acne een huidziekte waarbij pukkels en puisten op de huid zichtbaar verschijnen. Acne komt veel voor bij jeugdige mensen, maar kan ook middelbare en hoge leeftijd voorkomen. Acne kent verschillende gradaties. Het kan in zeer lichte mate een tijdje voorkomen op een gezicht, rug, benen en borst, maar er kunnen zich ook moeilijk te genezen, dikke cysten en puisten ontwikkelen die diepe littekens achterlaten.
Er zijn een heleboel verschillende meningen over wat de werkelijke oorzaak van acne is. Zo wordt er gedacht dat erfelijke factoren een rol kunnen spelen bij het ontstaan van acne op de huid. Ook denkt men dat hormonale verstoringen invloed hebben op het uitbreken van acne. Zo zet de hormoonproductie in de puberteit het lichaam aan tot het ontwikkelen van de zogenaamde secundaire geslachtskenmerken. De vrij revolutionaire veranderingen in de hormoonhuishouding die hierdoor optreden, kunnen leiden tot een verstoring van de stofwisseling. Een teveel of een tekort van een bepaald hormoon zet het lichaam aan opnieuw een balans te vinden, hierbij speelt de lever een grote rol.

Dit gehele aanpassingsproces van het lichaam kan zich onder andere uiten in het opkomen van acne.
Door een aantal onderzoekers en behandelaars is gewezen op de psychisch-emotionele factoren die een rol kunnen spelen bij acne.
Zo zou blijken dat veel acnepatiënten een negatief zelfbeeld hebben of zoals men zegt, zichzelf niet aanvaarden of een afkeer van zichzelf hebben. Hierbij is het onderscheid tussen oorzaken en gevolgen moeilijk te maken. Vaststaat dat bij iedere kwaal of ziekte de patiënt sneller geneest als hij een positieve kijk op zijn leven heeft. Louise Hay geeft in haar boek ‘Je kunt je leven helen’ als advies aan acnepatiënten de volgende gedachten steeds tegen zichzelf uit te spreken, zodat er een nieuw gedachtepatroon kan ontwikkelen, wat naar haar zeggen een positieve voorwaarde voor verbetering en verandering is: "Ik ben een goddelijke uiting van het leven. Ik hou van mezelf en aanvaard mezelf zoals ik nu ben".

Oorzaak
Een andere oorzaak wordt gezien in een bacteriële infectie van de huid die verder weinig van doen heeft met de totale gezondheidstoestand van de patiënt. Ook wordt gewezen op het ontbreken van voldoende hygiëne. Vuil hoopt zich op in de poriën van de huid waardoor pukkels kunnen ontstaan. Anderen wijzen op de invloeden die voeding heeft op de kwaliteit van de huid. Door een slecht voedingspatroon (koffie, melk, vlees, etc.) hoopt zich vuil op in de huid. De huid is immers een uitscheidingsorgaan. Door deze vuilconcentraties kunnen acneverschijnselen optreden. In een modern, industrieel, stedelijk milieu krijgen de mensen veel schadelijke stoffen binnen door hun voedingspatroon (kleurstoffen, chemische smaakstoffen, hormonen, geraffineerde voedingstoffen etc.) door de vervuiling van lucht, door de kwaliteit van het water en de condities van de bodem. Al deze verontreinigingen belasten het lichaam en verstoren de stofwisseling. Het moderne voedingspatroon en de condities van het milieu verhogen de behoefte van het lichaam aan bepaalde essentiële mineralen, enzymen en vitamines. Door de optredende tekorten in deze micro voedingsstoffenbalans, ontstaan verstoringen, die zich kunnen uiten in acneverschijnselen.

Puberteit
Vaak hoort de patient dat de oorzaak "puberteit" is. Dat is de reinste onzin, want een levensfase is nooit de oorzaak. Puberteit is geen ziekte. Het is wel een periode waarin de hormooncirculatie sterk verandert. Door gebruik van
producten waarin lichaamsvreemde hormonen zitten (varkensvlees, kip) ontstaat er een -grotere en ernstige- verstoring van de hormonen. Dus de oorzaak is de voeding... en niet de puberteit.

De natuurgeneeswijze
Voor de acupuncturist staat de huid in directe relatie met de dikke darm en longen. Iemand die een slechte darmwerking heeft, heeft voor de acupuncturist ook direct een slechte huid. Het is daarom helemaal niet gek, dat de acupuncturist direct naar de werking van de darmen vraagt, de dikke darm pols voelt, de tong bekijkt met speciale aandacht voor de zone van de dikke darm en de andere relaties (symptomen) van de dikke darm uitvraagt.
Als we deze gedachte even aanhouden dan is het heel begrijpelijk dat vele pubers, door het eten van allerlei soorten "junkfood" last krijgen van de huid. Denk maar aan de vele vettige hapjes, zoals patat, loempia’s, pasteitjes, kroketten, de verschillende varkensvlees producten (ingespoten met de vele hormonen), bij een relatief grote groep de melkproducten, en niet te vergeten de overdosis aan suiker.

Bij de behandeling van de huid worden meestal punten gebruikt in de hals, onderarm, handen en eventueel op de buik.
Meestal wordt de behandeling ingezet met een vastenkuur met als doel de darmen te ontdoen van allerlei afvalstoffen.
Na het vasten wordt het lichaam gevoed met gezonde producten zoals, groenten, fruit, volkorenproducten (voor de zemelen die weer een positieve werking hebben op de darmwerking) en honing (als zoetstof).
Verder is het aan te raden een schoonheidsspecialiste te raadplegen. De schoonheidspecialiste zal de huid reinigen en de dode hoornlaag voorzichtig ‘afschuren’ (peeling). Een behandeling bij de schoonheidsspecialiste is altijd aan te raden en is niet meer zoals men vroeger dacht alleen voor vrouwen. Ook voor de man is het belangrijk en toegestaan een schoonheidsspecialiste te bezoeken.

Westerse geneeswijze
In de Westerse geneeswijze biedt een aantal behandelingsmogelijkheden, voornamelijk in de vorm van antibioticazalven, crèmes en lotions. Bij ernstige beschadigingen passen ze dermabracie toe (afschuren van de huid met allerlei mogelijke middelen) of andere vormen van plastische chirurgie en ze kennen de zogeheten fenolpeeling. Daar de meeste artsen acne opvatten als een bacteriële infectie, bestrijden ze deze met het toedienen van antibiotica. Het antibioticum doodt de bacterieflora in het lichaam en dus ook die van de huid, waardoor er een vermindering van de ontstekingsreacties optreedt en daardoor een verbetering van de huid.
Dit resultaat is echter in vele gevallen schijnbaar. Stopt de patiënt de kuur dan treedt de acnevorming vaak heftiger op dan te voren. Het komt dan ook voor dat artsen hun patiënten zeer lange kuren met antibioticum voorschrijven.

Goed aanpakken
Voor iemand met acne is het raadzaam om een schoonheidsspecialiste te bezoeken. Zoek dan wel een schoonheidsspecialiste die op de hoogte is van de positieve en van de negatieve effecten van de voeding. Zoals u uit het bovenstaande hebt kunnen begrijpen is acne niet een probleem dat veroorzaakt wordt door factoren van buitenaf (stof, vuile handen), maar meer een probleem dat ontstaat binnen in het lichaam. Praat dus uitvoerig met uw schoonheidsspecialiste en een dietiste. Op zo'n manier wordt het probeem acne goed aangepakt.

Er zijn verschillende kruiden die men kan gebruiken in de natuurgeneeswijze waarvan ik u een zalf zeker kan aanraden, nl. Symvita zalf van A. Vogel. Deze zalf is niet vettig en kan gebruikt worden op de huid die aangetast is door littekens en verkleuringen.

A. Vogel heeft ook Echinacea zalf; een zalf dat goed help tegen ontstekingen.
Verder zijn er natuurlijk verschillende homeopathische middelen die echter per patiënt uitgezocht dienen te worden. Raadpleeg een homeopaath die kennis heeft van zaken. Maar het allerbelangrijkste is: De Oorzaak Opzoeken!