Afslanken

Tegenwoordig is iedereen op de een of andere manier bezig met hun gezondheid. Men weet dat een gezonde levenswijze de kwaliteit van het leven aanzienlijk kan verbeteren. Gezond zijn betekent ook dat men niet te dik moet zijn. In onze samenleving zijn veel mensen veel te zwaar voor hun lichaamsbouw. De oorzaak ligt aan onze slechte voedingsgewoontes en aan het feit dat we te weinig bewegen. Veel mensen proberen door verschillende soorten 'snelle' diëten af te vallen, maar helaas vaak met weinig resultaat. De diëten werken op korte termijn, men valt af maar na een tijd komt het gewicht met terugwerkende kracht terug, het zogenaamde jojo-syndroom.
Wanneer is men eigenlijk te dik? Men is te dik als men verhoudingsgewijs teveel onderhuids vetweefsel bezit. Er zijn verschillende tabellen die aangeven wat het ideale gewicht bij een zekere lengte zou moeten zijn. Belangrijker dan het gewicht is het vetpercentage van iemand, b.v. iemand met veel spiermassa zal volgens een tabel te zwaar zijn terwijl de persoon niet dik is. Men kan zijn vetpercentage laten bepalen door een Arts, diëtist of fitness instructeur d.m.v. de huidplooimeter of door zich onder water te laten wegen. Een veel makkelijker meter voor het bepalen van overgewicht is de spiegel. De favoriete plaatsen waar er vetophoping plaats vindt zijn vooral de buik bij mannen en bij vrouwen de billen, heupen en dijen. Wil men nu afslanken dan moet men rekening houden met de drie belangrijke steunpilaren:
1. Voeding
2. Aërobische training.
3. Anaërobische training

VOEDING
Onze voeding is opgebouwd uit drie organische bouwstenen:
A. Koolhydraten o.a. graanproducten (brood, pasta, rijst) knollen (aardappel, yuca) Groente en fruit
B. Eiwitten o. a. vleesproducten, melkproducten
C. Vetten zowel dierlijk als plantaardig.
Alle drie zijn essentieel in onze dagelijkse voeding Om de lichaamsstofwisseling te kunnen handhaven. Vet wordt als reserve brandstof opgeslagen in het lichaam als men meer calorieën inneemt dan men kan verbranden, dus met andere woorden alles wat we te veel eten wordt als vet, opgeslagen in het lichaam. Vandaar dat we tijdens afslanken de calorieën moeten verlagen zodat het lichaam zijn reservevetten kan gaan verbranden. Het is raadzaam om in plaats van drie grote maaltijden, vijf à zes kleine maaltijden te nuttigen voor een optimale verbruik van de voedingstoffen. Men moet vetarm eten. Ook moet men suiker vermijden in verband met de overmatige calorieën. Probeer zoveel als mogelijk verse groenten en fruit te nuttigen. Wat vlees betreft moet men het liefst vis en kip (zonder vel) nuttigen; wel moeten deze gegrild of gekookt zijn om het vetgehalte laag te houden. Dit zijn een paar algemene richtlijnen betreffende de voeding, voor een specifiek aangepaste voedingsschema moet u een diëtist raadplegen.

AËROBE TRAINING
Onder aërobe training verstaan we een inspanning van lange duur waarbij zuurstof gebruikt wordt voor de verbranding van glycogeen en vet. Dit zijn activiteiten als rennen, lopen, zwemmen, fietsen, dansen enz. De activiteit moet inspannend genoeg zijn dat het hart ongeveer 70% van zijn maximale capaciteit bereikt. Vet verbranding begint na ongeveer twintig minuten inspanning, dus men moet minimaal dertig à veertig minuten sporten voor men effectief de vetreserves verbrand. Men moet nooit plotseling met training beginnen maar altijd rustig opbouwen om blessures te voorkomen. Door aërobisch te trainen vergt men ook veel van het hart- en vaatsysteem oftewel de cardiovasculaire systeem zodat de algemene conditie ook verbetert. Mensen met hartklachten en mensen boven de veertig moeten hun arts raadplegen voordat ze met training beginnen.

ANAËROBE TRAINING
Onder anaërobe training verstaan we een inspanning van korte duur waarbij er geen zuurstof wordt verbruikt. Men maakt dan gebruik van een chemische stof die in de spieren wordt opgeslagen genaamd ATP. Deze reserves kunnen slechts voor korte duur worden gebruikt omdat ze snel opraken waardoor er verzuring in de spieren optreedt. Dit zijn activiteiten zoals sprinten, gewichtheffen e.d. Hierbij wordt vooral de spierstelsel getraind.
Het is belangrijk om de spieren te trainen wanneer men af wil vallen doordat spieren in rust ook meer energie verbruiken zodat de basale metabolisme (stofwisseling in rust) toeneemt. Dit bereikt men door middel van krachttraining of fitnessen met gewichten. Vooral de buikspieren moeten extra aandacht krijgen om de buik plat te krijgen en te houden. Men moet het gehele lichaam trainen aangezien we niet op een bepaalde plek vet kunnen verbranden. Veel mensen denken dat als ze veel buikspieren trainen dat ze dan bij de buik alleen vet kunnen verbranden maar niets is minder waar. Men moet het vetgehalte van het hele lichaam verlagen om eventueel ook een platte buik te krijgen. Wil men afslanken dan zal men een combinatie van de drie bovengenoemde steunpilaren moeten doen. Dieet alleen zonder training werkt niet!

DOELEN
Als men af wil vallen moet men bepaalde doelen voor ogen hebben. Een belangrijk doel is een streefgewicht wat men moet behalen. Dit kan men samen met de arts of diëtist bepalen wat voor u het ideale gewicht zou zijn. Het is raadzaam om een schema te maken met tussendoelen b.v. iemand die 120 kilo weegt, waarvan het ideale gewicht 70 kilo is moet eerst als tussendoel 100 kilo nemen. Als dat eenmaal bereikt is gaat men dan verder kijken. Dit voorkomt dat men gedemotiveerd raakt. Een belangrijk hulpmiddel tijdens afslanken is visualisatie. Ga voor de spiegel staan en visualiseer uzelf hoe u eruit zou zien zonder de uitpuilende buik. Als u zich goed kan voorstellen hoe u eruit gaat zien na al uw inspanningen is dit een enorme motivatie om door te gaan. Doorzettingsvermogen is een absolute noodzaak om uw doelen te bereiken. Wat men vaak onderschat is de kracht van positief denken. Wees ervan overtuigd dat u uw doelen zal bereiken en twijfel er geen moment aan. Vermijd allerlei smoezen om niet te beginnen zoals tijd, vermoeidheid na werken of steeds uitstellen voor volgende week. Slank worden en blijven is helemaal niet moeilijk mits u het graag wilt