Allergie

Vaak niezen -vooral ’s morgens-, rode tranende ogen, gezwollen oogleden, benauwdheid, hoofdpijn enz.?

Misschien hebt u het al gehoord.... u bent allergisch en.... u moet ermee leren leven! Punt uit!
De Westerse geneeswijze en de Oosterse geneeswijze hebben een totaal verschillende mening hierover, met toch enkele raakvlakken. De waarheid laat ik in het midden; letterlijk en figuurlijk want zoals altijd is de bedoeling van deze artikelen om u wegwijs
te maken in de denkwijze van de natuurgeneeskunde en tegelijkertijd een vergelijking te maken met de "normale" geneeswijze.

Allergieën behoren tot de meest voorkomende kwalen en kunnen worden veroorzaakt door een groot aantal stoffen. Allergieverwekkende stoffen (allergenen) kunnen zijn: de haren of veren van dieren, huisstof of huismijt, stuifmeel van bomen of grassen, schimmels, cosmetica, kleurstoffen in kleding, chemische toevoegingen in het voedsel en voedingsmiddelen enz.
De overgevoeligheidsreactie kan zich manifesteren in de vorm van een loopneus en niesaanvallen, tranende ogen, huiduitslag of ademhalingsmoeilijkheden. Hooikoorts is een van de bekendste allergieën; deze klacht berust op een overgevoeligheid voor stuifmeel (pollen) Het neusslijmvlies zwelt op, de patiënt gaat niezen en krijgt een loopneus. Daarnaast vallen gezwollen, tranende ogen op. De meeste hooikoortspatiënten hebben klachten tijdens bloeiperiode van grassen, hoofdzakelijk eind mei. Vooral bij warm en droog weer zweven er veel graspollen in de lucht, die in aanraking komen met het neusslijmvlies en oogbindvlies, waardoor de allergische reactie optreedt.

Mensen die allergisch zijn voor huisstof/huisstofmijt of de haren/huidschilfers van dieren hebben dezelfde klachten als hooikoortslijders. De huisstofmijt komt vooral voor in oudere, vochtige huizen.

Natuurgeneeswijze
Bovenstaande verklaring is typisch het denken van de ‘Westerse beschaafde’ mens. De schuld wordt geschoven op de huisdieren, honden, katten, konijnen, ratten, marmotten, of iets waar we eigenlijk weinig tegen kunnen doen zoals huismijt, stof enz.
Hierdoor is het gemakkelijker te accepteren, want de misdadiger is gevonden en wij (de allergische mens) is gewoon het slachtoffer.
Dit fenomeen zien we zo vaak; de schuld wordt vaak gezocht bij een ander of een oorzaak totaal buiten onze schuld. Erger nog in geval van ziekte wordt niet alleen de schuld maar ook de verantwoordelijkheid naar een ander verschoven. Het is de dokter die, of het pilletje, poedertje of prikje, dat het zou moeten doen. Als je niet geneest dan is het weer dezelfde dokter of pil die niet goed heeft gewerkt.

In de natuurgeneeswijze wordt de schuld gezocht bij de zieke zelf. Hij/zij is immers de baas over het eigen lichaam; we maken zoveel kapot met slechte voeding en beseffen het gewoonweg niet.
Het eten van constant onvolwaardig voedsel zoals witmeelproducten, suiker, kleurstoffen, smaakstoffen, reukstoffen, conserveringsmiddelen hebben dagelijks een weerstandsverlagende reactie op het lichaam.

De WEERSTAND(!) daar gaat het in de laatste jaren constant over. De weerstand van het lichaam is bij zo velen zo afgemat dat men op de minste en geringste prikkel reageert met een allergie. Het is niet de schuld van die arme hond, kat, kip of het gras of die mooie grote boom die al jaren in de tuin staat....... maar het is jouw lichaam, jouw weerstand!
Bij allergie gaat de acupuncturist op zoek naar de allergie veroorzakende producten in de voeding. Soms kan het ook een hele gezond product zijn b.v. honing. Vaak is het product in overmaat gedurende lange tijd gebruikt.

Met de Electro-acupunctuur kan op een eenvoudige manier het weerstandsverlagend produkt gevonden worden.
Gedurende dezelfde test kan ook bepaald worden welke homeopathische of fytotherapeutische (kruiden) middelen het geschiktste zijn voor de ziekte.
Met acupunctuur zal voornamelijk gewerkt worden op punten om de weerstand te verhogen. De acupuncturist zal op zoek gaan naar blokkades in de energiestroom b.v. littekens, ontstekingen, wervelkolom enz.

Bij overgevoeligheid (lees: weerstandsverlaging waardoor er overgevoeligheid ontstaat) voor dieren kan als extra reactie ook eczeem voorkomen. Allergieën voor voedingsstoffen (de voornaamste zijn: melkeiwit, eieren, chocolade, schaaldieren, aardbeien en varkensvlees) kunnen misselijkheid, huiduitslag (netelroos) en verkoudheidsverschijnselen veroorzaken.
Over verschillende genoemde producten heb ik vaker geschreven en gewezen op schadelijke effecten. Melk is er een voorbeeld van! En u raadt het al: nog steeds, vandaag anno 2002 worden kinderen met zware allergieën verplicht melk te drinken op school! Een verkwisting van geld en erger nog verkwisting van de gezondheid van een kind. Suiker een ander voorbeeld: nee! niet weer raden, want u weet het al, maar beseft het niet. Een kind wordt jarig en krijgt een portie snoep en ander suikergoed om uit te delen op school en de hele klas ‘viert’ en eet op de ‘gezondheid’ van de jarige. Wanneer worden de ouders een keertje verstandig en inventief? Maak een gezonde appeltaart, worteltaart of geef het kind een schaal met 30 halve sinaasappels of mandarijntjes mee.

Op-VOEDING daar zit het in!


Wat kan men zelf doen?

Westers gezien zou men kunnen besluiten een allergietest te laten uitvoeren. Hierbij worden zeer kleine hoeveelheden van bekende allergenen met een krasje in de huid aangebracht (bij kleine kinderen verloopt deze test via bloedonderzoek).

Bij overgevoeligheid voor een stof zal er een rode plek of zwelling ontstaan, die eruitziet als een insectensteek. Bij een voedselallergie wordt getest met verschillende diëten. Op grond van de testresultaten weet men welke stoffen zoveel mogelijk moeten worden vermeden. Bij overgevoeligheid voor huisdieren of huismijt moet de woonomgeving worden gesaneerd om de kans op contact met deze stoffen te verkleinen. Overgaan op gladde, gemakkelijk te reinigen vloerbedekking, liefst in het hele huis, maar tenminste in de slaapkamer en de woonkamer. De vloeren regelmatig reinigen met een stofzuiger en dweil. Bij lichte allergie geen huisdieren in de slaapkamer laten; bij hevige allergie zal men de dieren buiten moeten houden of moeten overwegen een ander tehuis (!) voor de dieren te vinden. Vermijd donzen dekbedden (wel synthetisch), evenals met veren, kapok of zeegras gevulde matrassen en kussens.
Oosters gezien kunt u behalve de Electro-acupunctuur test, acupunctuurbehandelingen ook nog gebruik maken van verschillende homeopatische geneesmiddelen. Deze kunnen helpen meer weerstand op te bouwen tegen de allergenen en/of brengen verlichting bij acute aanvallen.
Luffa hooikoortsdruppels met voornaamste bestanddeel "Luffa Opperculata" is een algemeen middel dat werkt op de neusslijmvlies en de ademhalingsorganen.
Arsenicum album is een middel te gebruiken bij symptomen van allergie met dunne waterige afscheiding uit de neus, met dorst, rusteloosheid en angst; de klachten verbeteren binnenhuis.
Euphrasia (ogentroost oftewel eyebright) is geschikt bij rode brandende, tranende ogen en loopneus.

Daarnaast kan men een homeopatische verdunning innemen van de stoffen waarvoor men allergisch is. Het toepassen van de gepotentieerde vorm van de allergie veroorzakende stoffen kan een bijdrage leveren in de behandeling. Voor wat betreft het gebruik van dit soort middelen en deze potenties kunt u het best met een (homeopatisch) arts of met een deskundige overleggen.

Voorjaarspollen, graspollen, haren, haren van de hond, haren van de kat, kooivogelveren, veren, huisstof, huisstofmijten.Tevens zijn er homeopatische potenties van bont, boompollen, dons, dorsstof, hooimijt, human dander (mensenhaar en huidschilfers), kapok, onkruidpollen, schimmels, wol, zeegras, en een groot aantal voedingsmiddelen.
Uitwendig kan men ook verschillende middelen gebruiken zoals:
Calendulazalf, om in de neusgaten te smeren, bij overgevoelige en allergische huidaandoeningen, jeukende uitslag, eczeem.
Hametum zalf kan ook gebruikt worden om neusslijmvlies mee in te smeren; deze geeft bescherming tegen pollen.
Rinileen is een neusdruppel gemaakt van verschillende kruiden en geeft geen beschadiging van neusslijmvlies.

Vraag (eerlijk) advies aan uw arts. Op het moment dat u over de natuurgeneeswijze of de acupunctuur begint en hij/zij loopt rood aan, en brabbelt afkeurende taal.... dan is hij hoogstwaarschijnlijk allergisch voor de natuurgeneeswijze. Advies: Zoek dan snel een ander huisarts.