Bewuster Leven

We gaan het vierde jaar in van de 21ste eeuw!

Er is al zoveel voorspeld voor het jaar 2004; grote veranderingen in de hele samenleving, in leefpatroon, wetenschap en techniek. Wat niet voorspeld kan worden is hoe u het persoonlijk zult beleven. Gelukkig is de toekomst per individu voorspellen niet zo gemakkelijk, want feit is dat jij je eigen toekomst bepaalt.

Als ik dit laatste als waarheid mag aannemen dan houdt het in dat al uw wensen en goede voornemens voor het komende jaar verwezenlijkt kunnen worden mits u er zelf keihard aan werkt. Het lijkt soms heel moeilijk, maar het is de moeite waard om te beginnen met de basis te veranderen: voeding, beweging en denken!

Voeding:
Een belangrijke pijler voor een gezond leven. Een mens is een alleseter, maar dat betekent niet dat hij alles kan eten. U moet leren kiezen wat het beste is voor uw lichaam. De schadelijke stoffen voor uw lichaam hoeven helemaal niet schadelijk te zijn voor uw buurman. Elk lichaam is anders. Ziektes ontstaan niet zomaar; er is geen orgaan of lichaamsdeel die beslist dat het op een gegeven moment anders moet gaan functioneren, of een ziekte te uiten.
Meestal is de oorzaak te vinden in inadequate voeding (daarnaast ook wel ongezonde of onvoldoende beweging en slechte gedachten, maar daarover later meer). Als u even stilstaat bij al wat in uw lichaam gebracht wordt dan zult u al gauw merken dat vaak grotendeels overbodig is.

We gebruiken te veel "dood voedsel". Met dood voedsel wordt bedoeld, producten die op chemische wijze zijn bereid; deze producten staan stijf van de conserveringsmiddelen, kleurstoffen, reukstoffen en smaakstoffen. Vaak kiezen we voor deze producten omdat ze veel gemakkelijker en sneller zijn in gebruik.

Weinig mensen nemen tegenwoordig nog de tijd om het etiket te lezen alvorens het product te kopen. Als het maar mooi uitziet en de prijs goed is dan moet het wel goed smaken!
Een van de eerste stappen naar een gezond leven zal dus de verandering zijn in uw voeding.

Hier volgen enkele tips die u kunt volgen bij deze eerste stap.
1. Schakel over van witmeel producten naar volkoren producten. Dat houdt in dat u witbrood laat staan en daarvoor in de plaats bruin-, volkoren-, tarwe-, rogge en granenbrood gebruikt. Dit brood is veel gezonder, al hebben we het alleen maar over de zemelen. Uw witte rijst kunt u voortaan laten staan en probeer de zilvervliesrijst.... veel gezonder en eerlijker! De witte macaroni of spaghetti kan vervangen worden door volkoren spaghetti of macaroni.
Wees een bewuste consument en let bij de bakker goed op dat met het brood dat bij u op tafel komt, op een correcte wijze is omgegaan. De verkoopster moet plastic handschoenen aanhebben wil zij uw brood snijden en verpakken.

U heeft het recht(!) en plicht(!) hygiëne te eisen. Normaal behoort een speciale instantie te letten op deze handelingen (of de haren bedekt zijn, geen sieraden, wegwerp plastic handschoenen, een aparte kassa juffrouw en nog veel meer). Hopelijk wordt deze speciale instantie eens een keer wakker geschud door al het lawaai van het vuurwerk dat aan het eind van het jaar weer afgeschoten zal worden.

2. Laat producten met suiker en kunstmatig zoetstof staan. Het fabeltje waar we jarenlang in hebben geloofd dat suiker energie aan het lichaam verschaft, is allang achterhaald. Het tegendeel is wel waar: het kost het lichaam juist energie
(vitaminen en mineralen) om suiker in de darmen te verteren. Gebruik in plaats van witte suiker nu honing of ruwe rietsuiker.
Druivensuiker of fructose is wel een energiebron voor een sporter. Deze vorm van suiker wordt wel heel snel opgenomen en gebruikt voor de energievoorziening van de spieren.

3. Laat cafeïne houdende drankjes, zoals koffie, thee en frisdranken, staan en gebruik liever de natuurlijke koffie soorten, kruidenthee of verse vruchten- of groentesap. Cafeïnevrije koffie is de grootste nep van de laatste 20 jaren.
Het is n.l. niet mogelijk om uit een koffieboontje de cafeïne te plukken; wat gedaan wordt is het toevoegen van stoffen -die vaak gevaarlijker zijn voor het lichaam- om cafeïne onschadelijk te maken.
Kijk ook uit voor de z.g. kruidentheeën. Deze hebben de smaak van b.v. bosbessen, mango, kersen enz. en zijn dus niet gemaakt van kruiden maar er zijn gewoon smaak- en reukstoffen aan toegevoegd.

4. Gebruik minder vlees; probeer meer te doen met vleesvervangende producten zoals soja, gluten en tempeh.
Verder kunt u uitgebreide maaltijden klaarmaken zonder vlees (vegetarisch).
Dierlijke eiwitten zijn absoluut niet noodzakelijk, maar wilt u per se dierlijke eiwitten gebruiken, gebruik dan liever zeedieren, wild of gevogelte.
Broodbeleg (varkensvlees!) is gemakkelijk te vervangen door producten van kip of kalkoen. Tegenwoordig is er overal op ons eiland de producten van kalkoen verkrijgbaar (er is zelfs kalkoenspek!). Vraag in de slagerij ook altijd of uw kalkoen of kipbeleg op een ander (schoon) apparaat gesneden wordt en niet op dezelfde machine waarop alle varkensproducten worden gesneden.
Het is nooit beschamend om een lastige klant te zijn; het gaat tenslotte om uw gezondheid.

5. Melk is helemaal niet nodig, je wordt er echt niet meer mans van en zult ook geen betere sport prestaties van leveren. Wat wel waar is dat vele mensen (vooral het negroïde ras) allergisch zijn voor melk en melkproducten (kaas).
Melk is de grote veroorzaker van slijm, met als gevolg verkoudheid, benauwdheid, astma en huidproblemen. We zien dit vooral bij baby=s en kinderen.
Sojamelk is vaak een alternatief. Het is gemaakt van sojabonen (plantaardig) en gemakkelijker te verteren dan dierlijke eiwitten. Het is echter niet zo dat melk bij iedereen allergische reacties veroorzaakt, maar het is de moeite waard om bij verschijnselen of klachten direct met melk en melkproducten te stoppen.

Beweging
Basis van een gezond leven wordt ook gevormd door de tweede pijler n.l. "Voldoende en adequate beweging". Zoek een sport uit dat goed bij u past, of dat u leuk vindt. Verplicht uzelf om tenminste 3 maal in de week actief bezig te zijn met beweging. Sporten moet een deel van uw dagelijkse routine worden. Als u altijd dezelfde smoes heeft "geen tijd", maak dan vooraf afspraken in uw agenda met uzelf en laat niemand anders tussen deze afspraak komen.
Uw lichaam, met name hart, bloedvaten, longen en spieren zullen daar dankbaar op reageren. Sporten hoeft helemaal niet duur te zijn. U kunt ook gewoon beginnen met dagelijks een stevige wandeling.

Er zijn ook verschillende sportclubs op ons eiland. De meeste clubs nemen uw gezondheid behoorlijk serieus aan en zorgen voor een goede begeleiding.
Ga eens rondneuzen in de verschillende clubs, probeer het uit en geef je lichaam de kans om zich goed en gezond te voelen. U hebt ongetwijfeld al gemerkt dat diëten niet veel hebben geholpen in het afgelopen jaar.

In de laatste vijf jaren ben ik er steeds meer van overtuigd dat diëten niet helpen. U wilt uiteindelijk de stofwisseling aanzetten om meer vet te verbranden, dus moet je dat ook doen door meer te gaan bewegen en tegelijkertijd gezond eten. Door een dieet te houden verplicht je de stofwisseling juist langzamer te gaan werken.

En dan komen we op de laatste pijler die waarschijnlijk de belangrijkste is voor een gezond leven n.l. "het gezond denken". Het gezond denken staat volgens de Chinese filosofie direct in relatie met de darmen (en dus weer direct met de voeding). Een gezond denken is een denken zonder haat, nijd, jaloezie, wrok of enig ander negatieve gevoelens. Een van de belangrijkste dingen die gedaan moet worden om met het positief denken te leven is "het leren vergeven van een ander". Vaak tillen we te zwaar aan eenvoudige gebeurtenissen. Zaken die totaal niet belangrijk zijn om te onthouden of met je mee te dragen. Vul je gedachten met positieve gevoelens -over jezelf en over anderen- en je zult merken dat het allemaal reuze meevalt. Kijk maar zelf hoe vaak je per dag met een negatieve gedachte bezig bent; een ruzie of meningsverschil met schoonmoeder of huisbaas daar blijf je de hele dag aan denken. In plaats van deze negatieve gedachten en gevoelens wil ik u juist aanraden om een fijne gebeurtenis de hele dag met je mee te dragen.

Kan je nog herinneren toen je verliefd was? Juist, dat is het gevoel dat je moet dragen gedurende de hele dag en vooral de nacht!
Realiseer hoeveel liefde er in je zit en leer te zeggen hoeveel je van jezelf en van anderen houdt. Een prachtig boek dat ik een ieder kan aanraden is het boek van Louise Hay "Je kunt je leven helen" (of in het engels "You can heal your life").

Het is een boek dat u gemakkelijk uitleest, maar nooit meer zult loslaten.
Zoek in dit leven UW belangrijkste doel; probeer niet dat te doen waar uw vriend, buurman of peettante goed in is, maar doe waar u goed in bent. Waarschijnlijk is dat uw levensdoel.
Of het nou een kantoorbaan is, een onderwijzer, een metselaar, een huismoeder of huisvader, zorg dat u het goed doet; en als je het doet, doe het dan met LIEFDE! Verlaag uzelf niet tot het verwensen en vervloeken van jezelf en anderen. Leer van je fouten en nogmaals leer elkaar te vergeven.

Er zijn zoveel punten die u kunt veranderen om het leven positiever te bekijken; het is een kwestie durf en van gewoon uit proberen.