Wat betekent Carnaval voor onze gezondheid?

Carnaval is het jaarlijks terugkerend feest, waarop we uitbundig feesten, springen, dansen en genieten. Waar komt het feest vandaan? Waarom juist in het begin van het jaar, wat vieren we eigenlijk en wat heeft het feest met ons lichaam te maken? In dit artikel een uiteenzetting over het volksfeest Carnevale.

Het woord carnaval komt van de termen ‘carne levam’ hetgeen ‘vlees opheffen’ betekent en van ‘carne vale’ hetgeen ‘vlees vaarwel’ betekent. Deze termen komen uit de Middeleeuwen. Dit is het feest dat gevierd wordt om de winter vaarwel te zeggen. Al het voedsel dat opgeslagen is voor de winter werd tijdens dit feest opgemaakt. Men vierde het feit dat de winter is doorstaan met voldoende voedsel. Nu kon de lente, als symbool voor de wedergeboorte van de natuur, verwelkomd worden. Vroeger was het heel normaal dat men feestte tijdens verandering van de seizoenen. Dit feest was zoals vele seizoensfeesten, een heidens feest. Om de boze geesten te verjagen ging met masker en verkleed de straat op. Het masker stond ook in verband met de aanbidding van de doden. Ook het woord ‘bacchanalia’ vindt zijn oorsprong in carnaval. Tegenwoordig gebruikt men nogsteeds de term carnavalbacchanaal om extreme uitspatting tijdens viering aan te geven.

Volgens de historicus Will Durantt droeg een gezelschap mannen het symbool van het mannelijk geslachtsorgaan, de heilige phalli, terwijl zij liederen (dithyramben) zongen ter ere van Dionysus. De groep mannen vormde een komos oftewel een luidruchtige groep. Het woord komos komt van ko’mois afgeleid van de god Comus, de god van feesten en uitspattingen. Dionysus is in de Griekse mythologie de god van de wijn. Later werd deze god Dionysus door de Romeinen overgenomen en gaven zij hem de naam Bacchus. De uitspattingen vonden plaats ter ere van Bacchus, die om die reden Comastes werd genoemd. Tijdens de Griekse festiviteiten ter ere van Dionysus dronken de feestvierders onbeperkte hoeveelheden drank. Zij dronken zoveel dat zij het verstand kwijt raakten. Degenen die niet verstand niet kwijtraakte omdat hij niet dronk was ‘onverstandig’. Zij dronken en dansten in een wilde optocht. Door al het feesten en drank viel men uitgeput in een. Op Romeinse feesten, de Bacchanalia genoemd, werd ter ere van Bacchus gedronken en wellustig gezongen en gemusiceerd. De Bacchanalia was het toneel van ‘bijzonder schandelijke daden’. Uitzinnige menigten, zwaar drinken, wellustige dansen en muziek, en immorele seks vormden dus de basisingrediënten van Grieks-Romeinse uitspattingen.

Voor de Rooms-katholieke kerk was het een grote ergernis dat zo veel mensen zich zo uitbundig en heidens gedroegen. De Rooms-katholieke kerk (Paus Gregorius) besloot toen om dit heidens feest op te nemen in een christelijke viering. Het paste immers precies in de christelijke kalender, want carnaval was de laatste viering voor het begin van de vastenperiode.
Carnaval wordt volgens traditie één keer per jaar gevierd; men heeft op ons eiland al enkele jaren pogingen gedaan om het feest nogmaals gedurende het jaar te laten plaatsvinden, maar om één of andere reden zit de sfeer er niet in om carnaval in augustus te vieren. Carnaval wordt op vele plaatsen uitbundig gevierd zowel in Europa als in Zuid-Amerika: Parijs, Nice, Rome, Venetië, München, Rio de Janeiro, Buenos Aires, Trinidat, Aruba om maar een paar te noemen. In de Verenigde Staten wordt carnaval het uitbundigst gevierd in New Orleans, die bekend staat als Mardi Gras. Mardi Gras betekent ‘Vette Vrijdag’, omdat volgens het gebruik al het vet in het huis werd opgemaakt voordat het vasten begon.

Al het bovenstaande zien we terugkomen op onze kalender: carnaval op zondag tot en met dinsdag, gevolgd door Aswoensdag (start van het vasten), 40 dagen vasten. Na het vasten komt Pasen, het feest van de vrede en daarna Pinksteren en Hemelvaartsdag.

Waarom vasten?
Na het carnaval volgt de periode van 40 dagen vasten, om daarna als een schoon, rein mens de paastijd te beginnen. Vooral in de Katholieke kerk is deze periode sterk gesymboliseerd.
Na de dinsdag-avond (Vastenavond), afsluiting van carnaval volgt de Aswoensdag, gevolgd door 40 dagen vasten. Eigenlijk een periode waarin geen vlees of dierlijke producten gegeten wordt. Gedurende deze 40 dagen heeft het lichaam de tijd om zich te reinigen.

De darmen
Het denken, de gedachten komen volgens de oude chinezen uit de darmen. Indien de darmen schoon zijn, zijn de gedachten (het denken) ook schoon en rein. Daar tegenover staat dan ook dat indien de darmen vuil zijn, de gedachten ook vuil en slecht zijn.
De chinezen vergelijken de functie van de darmen met de functie van de hersenen. Ook de vorm van de hersenen komt sterk overeen met de vorm van de darmen.

Indien het denken vuil (dus niet rein en zuiver) is dan worden de darmen (dikke darm) behandeld. Bij verschillende natuurvolkeren zien we dat men vast indien men spiritueel iets wilt bereiken. Ook het leren, het geheugen is volgens de acupuncturist gekoppeld aan de dikke darm. De oudjes zeiden ook altijd dat ‘het belangrijk is dat de dikke darm schoon is anders kan je niet goed leren op school’. Met deze achtergrond gedachte snappen we nu waarom onze ouders en voorouders vlak voor het begin van het nieuwe schooljaar altijd die flessen met purgeermiddel te voorschijn toverden en de kinderen verplichten een goede schoonmaakkuur te ondergaan, voordat het nieuwe schooljaar begon. Men wist dat de darmen iets te maken hadden met het leren en met het geheugen. Door het schoonmaken van de darmen kunnen we beter helder denken.
Dit vinden we ook weer terug in het geloof. Monniken die spiritueel 'hoger' wilden gaan, hielden een periode van vasten. In de Bijbel lezen we ook in de verschillende boeken, dat wanneer een mens dichter tot God wilde komen, hij dan een periode ging vasten.
Pasen wordt ook vooraf gegaan door een periode van vasten. Na Pasen krijgen we het feest van Pinksteren. Het feest waar in tongen gesproken kon worden en men met God kon spreken. Dit is ook de periode voor de Rooms-katholieke kerk waar de Eerste Heilige Communie plaatsvindt. Jammer is het wel dat dit feest gekenmerkt wordt door zoveel suiker en zoetigheid. Tafels vol taarten, kinderen worden volgepropt met allerlei suikergoed en suikerrijke drankjes.

In de natuurgeneeswijze is dit een periode waarin het vasten, of ‘de vastenkuur’ het beste past. Een tweede periode is de tijd vlak voor het begin van het nieuwe schooljaar.
Uiteraard kan niet iedereen zomaar een vastenkuur houden. U dient rekening te houden met uw lichamelijke conditie. Het is uiteraard het beste even contact op te nemen met uw arts, zodat hij u kunt adviseren en indien nodig ook kan begeleiden. Uw diëtiste behoort ook voldoende informatie over een vastenkuur te hebben.

Een vastenkuur is af te raden bij mensen die al een zwakke conditie hebben, doordat zij al heel lang ziek zijn, of bij darmklachten, suikerziekte, hartklachten, pijnklachten in de buik en bij gebruik van bepaalde medicamenten.
Aan een vastenkuur begint u ook niet zomaar: u behoort zich ook mentaal op voor te bereiden. Voor enkelen kan het best zwaar zijn, maar ik hoop dat u bij de velen hoort die het wel kunnen.
De resultaten, het gevoel na de vastenkuur is voor iedereen verschillend. Velen hebben de ervaring dat klachten, ongemakken zoals hoofdpijn, pijnlijke gewrichten en huidproblemen, verdwijnen.

Anderen voelen zich energieker, kunnen beter denken en voor enkelen zijn de kilo's, die ze kwijtgeraakt zijn, een hele opluchting.
Ik zal niet al te moeilijk doen en u geen lange vastenkuur voorschrijven. Ik ben al best tevreden als u deze vastenkuur een week volhoudt, met de afspraak dat u na het vasten ook gezond blijft eten.Het vasten werd vroeger beschouwd als een van de middelen waarvan de arts gebruik kon maken om een ziek(t)e te genezen. Het vasten is een systeem om het lichaam en denken te reinigen. Tijdens ziekte kiest het lichaam ook zelf voor vasten. De eetlust verdwijnt namelijk. Ziekte is volgens de oude geneeswijze een accumulatie van afvalstoffen in het lichaam.

Vasten op een verantwoordelijke wijze kan het lichaam inderdaad een heel eind op de goede weg helpen. U hoeft niet te denken dat u niet zonder eten kunt. Een gezond persoon kan gerust 4 weken zonder eten, als hij maar genoeg drinkt.
Tijdens de eerste dagen van het vasten kunnen er reacties optreden zoals hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Dit is acceptabel. Deze reacties zijn het gevolg van de ontgifting van het lichaam en verdwijnen vanzelf na enkele dagen.

1e dag
Kies een dag uit (bij voorbeeld een vrijdag) waarop u start met een gehele dag alleen met het eten van fruit en het drinken van kruidenthee. Alle soorten fruit en kruidenthee mogen gebruikt worden. U mag geen suiker en geen honing in de thee doen. Tijdens het vasten moet u regelmatig en veel water drinken.
Met een beetje honger gevoel naar bed is heel normaal.

2de dag
U begint de dag met 1 glas lauw water met een theelepel Bitterzout (Epsom salts).
U moet de hele dag veel kruidenthee zonder suiker of honing drinken. Vergeet vooral niet om genoeg water te drinken. U mag 1 kopje yoghurt met 2 lepels muesli eten.
Gedurende de dag mag u 1 appel of peer eten. Goed en rustig kauwen. (U zult wel moeten want dit is het enige dat u krijgt vandaag.)

3de dag
1 glas groentesap. Liefst vers geperst in een sapcentrifuge. Vandaag mag u een vrucht (appel, peer, stukje meloen enz.) eten. Denk eraan Goed kauwen! Verder mag u vandaag een glas verse vruchtensap, een kopje bouillon en voor het slapen gaan nog een glas vruchtensap.
Gedurende de dag moet u weer voor zorgen dat u zeker 6 tot 8 glazen water drinkt en zeker 6 tot 8 kopjes kruidenthee.

4de dag
Deze dag maken we het zwaarste.
Weer 1 glas lauw water met epsom salts (bitterzout) drinken en dan gedurende de hele dag alleen water en kruidenthee.
Tegen de avond mag u heerlijk genieten van een kopje bouillon.

5e dag
Vandaag gaan we al beginnen aan de afbouw. Het is belangrijk om ook op deze laatste dag de kuur goed af te maken. Begin de dag met een glas lauw water. 1 kopje kruidenthee.
1 appel... Goed Kauwen! 1 kopje groentesoep. Maak de groentesoep niet te rijk aan groenten. Alles moet klein en fijn gesneden zijn. 1 glas vruchtensap. Gedurende de dag moet u voldoende kruidenthee en water drinken.

6e dag
1 kopje yoghurt of 2 rijstwafels en kruidenthee, fruit, groentesalade ZONDER slaolie of slasaus.
Later op de dag mag u wat groente met zilvervliesrijst eten.
Tegen de avond kunt u 1 sneetje volkoren brood eten, met een beetje boter. Kruidenthee, vruchtensap en water mag weer volop.


7e dag

Yoghurt met muesli, vers fruit, vruchtensap, groentesoep met wat meer aardappelen en vastere of grotere stukken groenten. Gekookte aardappelen met warmoes of spinazie, of zilvervliesrijst met wat tofu. 1 - 2 sneetjes volkorenbrood, met kaas en tomaat. Kruidenthee met honing, vruchtensappen enz.

Proficiat, u heeft het gehaald! U zult merken dat u na deze 7 dagen veel minder behoefte heeft aan veel eten. Nu heeft u geleerd goed te kauwen en rustig te eten. Probeer dit zo te houden. Ga door met gezonde voeding, laat die koffie gebakjes, koffie, limonades, varkensvlees en sigaretten maar staan. Dat heeft u allemaal niet meer nodig. U heeft een schoon lichaam en u gaat door totdat u alleen maar denkt aan ‘gezond zijn en gezond blijven’.
Is dat geen mooi streven? Is dat niet de moeite waard om daar 7 dagen voor uit te trekken?

Het is naast (niet in plaats van) het vasten ook aan te raden een ‘colon-irrigatie’ oftewel een darmspoelingen te (laten) doen. Een darmspoeling werkt voornamelijk op de dikke darm, terwijl een vastenkuur meer (de maag en) dunne darm reinigt.
Een darmspoeling wordt op Curaçao in twee klinieken gegeven. Een darmspoeling is een prima manier om de dikke darm te ontdoen van opgehoopte afvalstoffen.

Ik wens u veel carnavalsplezier toe en daarna durf, moed en zelfvertrouwen om aan uw vastenkuur te beginnen.