Dorst..... neem dan een goede gezonde dorstlesser

We nemen alle soorten drankjes in omdat we dorst hebben. Onze kinderen stoppen we vol met kleurstoffen, smaakstoffen, reukstoffen en conserveringsmiddelen, omdat het zo gemakkelijk is. Lekker een paar ijsblokjes in een glas, dopje eraf en het kind is weer tevreden. Heeft u zich wel eens afgevraagd hoeveel van de bovengenoemde stoffen u onnodig in het lichaam brengt? En heeft u er wel bij stilgestaan hoeveel suiker die kunstofdrankjes wel bevatten? Er zijn zoveel manieren om de dorst te lessen. De eenvoudigste manier is toch gewoon met water. Daarnaast zijn verschillende vruchtensappen gemakkelijk te maken, gezonder en vaak veel goedkoper.

In dit artikel de eerste twee van de vele drankjes en hun speciale voordelen.

Citroen (Citrus limon)
Al vanaf de Moguls is limonade een bekende en verfrissende drank. Moderne onderzoekingen ondersteunen het gebruik ervan, omdat de essentiële oliën erg goed zijn voor de afkoeling van het lichaam. Daarom is citroensap met water en honing de beste drank wanneer je koorts hebt. Wanneer de temperatuur van je lichaam hoog is (en dan doet het er niet toe of dat komt doordat je in de zon gelegen hebt of door een ziekte), is het nodig regelmatig te drinken om uitdroging te voorkomen. Honing en citroen spelen hierbij een belangrijke rol.

Het hoge vitamine-C-gehalte van de citroen is al honderden jaren gebruikt om het optreden van scheurbuik bij zeelui en reizigers te voorkomen. Citroen bevat weinig natrium, zodat dit fruit goed kan dienen om smaak te geven aan voedsel voor mensen met een zoutarm dieet. Citroen bevat veel magnesium, het anti-stress mineraal dat hart en bloedvaten beschermt, en kalium, dat helpt bij het afvoeren van afvalstoffen uit ons lichaam en het verlagen van de bloeddruk.

In sommige landen proberen de producenten de houdbaarheid en het uiterlijk van hun citroenen te verbeteren door ze te bedekken met een chemische stof difenyl en door er een waslaagje overheen te spuiten.
Daarom is het een verstandige voorzorgsmaatregel om de citroen met een beetje ongeparfumeerde zeep te wassen en dan zorgvuldig af te spoelen voordat je sap van deze vrucht maakt. Voor sommigen onder ons zal het meepersen van de schil sap opleveren, dat een veel te sterke en onaangename smaak heeft.

De pulp die overblijft na het maken van sap is buitengewoon goed voor de huid en kan ook bij beten en steken van insecten verzachting geven.
De artsen Morel en Rochaix lieten zien dat het extract van citroen, wanneer dit over meningococcen, tyfusbacteriën, pneumococcen en stafylococcen gesproeid wordt, ervoor zorgt dat deze bacteriën binnen 15-180 minuten het leven laten. De Franse gastronoom Charles Richet heeft volgens dr. Falnet ontdekt, dat het citroensap dat aan rauwe oesters voor de consumptie wordt toegevoegd binnen vijftien minuten 92% van de aanwezige bacteriën doodt: een goede reden om even te wachten met het eten van rauwe oesters. De ervaring leert dus dat citroensap een zeer belangrijk therapeutisch middel is dat gebruikt kan worden bij allerlei infecties van de ademhalingswegen en als een algeheel tonicum.

Wanneer je het sap verdunt met water, bestaat er weinig gevaar voor schade (aan maag, darmen en gebit). Let erop dat je helder gekleurde citroenen koopt die nog niet zijn gaan schrompelen, in verband met het verlies van het water oplosbaar vitamine C complex. Bij oudere citroenen gaat het steeltje bruin worden en loslaten. Citroensap is ook op onze eilanden verkrijgbaar in verschillende supermarkten; zorg wel, dat u citroensap koopt die niet met suiker is gemaakt. Suiker zal juist de werkzaamheid van Vit-C verminderen.

In het boek van Ludwina Veeris 'Remedi I Kustumber di nos Bieunan' worden ook verschillende geneeskrachtige werkingen aan de citroen toegeschreven. Mevrouw Veeris vertelt zelfs hoe je een citroenboom die geen vruchten geeft, zo ver kan krijgen dat hij binnen enkele weken bloesems en vruchten zal dragen: geef de boom een flink pak slaag!
Sinaasappel (Citrus sinensis) We spreken hier over de gewone zoete sinaasappel, die geïntroduceerd werd vanuit China en die nu gekweekt wordt in veel warme landen, alsmede in de Verenigde Staten. Andere soorten zijn de Citrus aurantium, ofwel de bitter smakende Sevilia-sinaasappel bij ons op de Antillen bekend als Laraha (zure oranje) en de geurigste, de Citrus bergamia, waaruit de bergamotolie wordt gemaakt.

De sinaasappel bevat een bescheiden hoeveelheid mineralen, maar een goede rijpe vrucht bevat op zijn minst 50 mg vitamine C per 100 gram sinaasappel. Ze bevat ook ruim voldoende van de belangrijke en interessante bioflavonoiden. Veel mensen hebben de ervaring dat bij gebruik van vitamine C (bijvoorbeeld om infecties te bestrijden) het effect ervan versterkt wordt wanneer het genomen wordt in combinatie met deze bioflavonoiden. In de natuur worden deze laatste vaak gevonden in vruchten die rijk zijn aan vitamine C, zoals rozebottels en groene pepers. De bioflavonoiden bevatten onder andere rutine en hesperidine. In geconcentreerde vorm worden deze gebruikt bij de behandeling van hoge bloeddruk, als antistollingsmiddel en als onderdeel van de behandeling van verkoudheid. We vinden deze stoffen van het vitamine C complex (ook wel vitamine P genoemd, van permeabiliteit of doordringbaarheid van de bloedvaatjes) vooral in het witte vruchtvlees en de pit van de vrucht.

Sinaasappelsap is erg voedzaam en plezierig om op welk moment dan ook te gebruiken. Het is een goed idee om regelmatig een glas te nemen gedurende de 'griepmaanden' om er zeker van te zijn dat je voldoende vitamine C binnen krijgt. De vetoplosbare vitamines A, D en E kunnen in het lichaam opgeslagen worden, maar de wateroplosbare vitamines zoals vitamine B en C dienen regelmatig genomen te worden. Realiseer je wel dat je beter geen vruchtensap te laat op de dag kunt nemen, omdat dan de kans op gisting groot is. Een aantal mensen reageert niet zo goed op sinaasappelsap, omdat hiervoor een lichte allergie of intolerantie kan bestaan. Een ander nadeel is dat de vrucht vaak onrijp geplukt wordt, waardoor het vitamine-C-gehalte wel eens kan tegenvallen.

De meeste mensen associëren sinaasappels met een gezonde dosis vitamine C. En daarin hebben ze groot gelijk want een gemiddelde sinaasappel bevat ruimschoots de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Vitamine C speelt een rol bij de aanmaak van collageen, dat van belang is voor een gezonde huid. Het vergroot ook de afweer tegen bacteriële infecties.
Collageen is bovendien een antioxidant, zodat het beschermt tegen beschadiging door vrije radicalen en bepaalde vormen van kanker helpt voorkomen.

Daarnaast bevatten sinaasappels thiamine en foliumzuur, twee vitaminen uit de B-groep. De voedingswaarde van sinaasappels slaat ook op het membraan tussen de partjes. Dit bevat pectine, een oplosbare voedingsvezel die in de meeste vruchten voorkomt, met name appels, citroenen en aalbessen. Een hoog pectine gehalte zou helpen om de cholesterol spiegel laag te houden. Het membraan bevat ook Bioflavanoiden die eveneens antioxidante eigenschappen hebben. Om zo veel mogelijk profijt van deze voedingsstoffen te hebben, kunt u dus beter de hele vrucht eten in plaats van alleen het sap te drinken. Sommige mensen zijn allergisch voor citrusvruchten. Zij kunnen er huiduitslag of migraine van krijgen. Er zijn verschillende soorten sinaasappels, waaronder de jaffa, de bloedsinaasappel, de pitloze navelsinaasappel en de -reeds eerder genoemde- bittere Sevilia, die vooral voor marmelade wordt gebruikt. Marokkaanse en Cubaanse sinaasappels zijn geschikt om uit te persen.