Je eigen moestuin

Helaas hebben we dit jaar nog geen goede regentijd gekend. Het zal nog wel komen, moet u maar denken. De donkere wolken zien we de laatste weken geregeld en het effect van El Niño op onze omgeving moeten we nog afwachten. Afgezien van de bedreigingen en de gevaren die op komst zijn kunnen we best een beetje regen gebruiken. Terwijl we wachten op de regenbuien is het best de moeite waard om u uit te dagen voor een nieuwe hobby.... een moestuin aanleggen.

U heeft er wel vaker aan gedacht maar groot was de frustratie toen u merkte, dat na alle moeite de groenten en het fruit afstierven, omdat ze aangetast waren door één of ander luis, of opgegeten waren door rupsen, mieren of insecten.


Uw frustratie werd daarna nogmaals geprikkeld als u zag hoe mooi de moestuin van de buurman erbij stond en later in de oogsttijd dezelfde buurman, met een grijns op zijn gezicht een zak met tomaten, komkommers, prei, sla en in de andere hand een pompoen aan u overhandigde.
Vanaf nu hoeft u daar geen frustratie van over te houden, want u kunt het ook. U kunt zelfs een paar regels toepassen, waarvan uw buurman nog nooit gehoord heeft. Tuinieren is leuk en gezond; u kunt immers ervoor zorgen dat er geen schadelijke insecticiden en pesticiden gebruikt worden. Als u kinderen heeft is het tevens een goede manier om hen over de groei, ontwikkeling en heilzame werking van de planten te vertellen.

Hier volgen enkele eenvoudige tips die in uw hobby behulpzaam kunnen zijn. Net zoals bij de mens en dier, hebben de planten ook hun vrienden en hun vijanden.

De tomaat zal het niet gezellig vinden om in dezelfde moestuin te staan met de aardappel. De tomaat heeft trouwens nog meer eisen: Geef tomaten nooit van bovenaf water, maar alleen aan de voet en in flinke hoeveelheid.
Als u rookt, dan wenst de tomaat van u dat u eerst uw handen wast, voordat u in de tuin komt want de tomaat is erg gevoelig voor ziekten, die door tabak wordt overgebracht.
De tomaat vindt het gezellig met bieslook, uien peterselie, afrikaantjes (en daarmee bedoel ik die plant met die mooie zonnige kleine geel-oranje bloemetjes) en peen.
De tomaat kan het trouwens goed vinden met alle leden van de koolfamilie omdat de tomaat het koolwitje (geelwitte vlinder met zwarte vlekken wiens rups zich o.a. met kool voedt) verdrijft.

De tomaat is een goede beschermer van rozen tegen schimmelziekten. Het actieve bestanddeel van tomatenblad is solanine, een vluchtige alkaloïde, vroeger gebruikt als landbouwinsecticide. Om een bespuitingmiddel voor rozen te maken, perst men tomatenbladeren door de groentepers en voegt hier ongeveer 2 liter water aan toe en een lepel maïsmeel. Zeef de vloeistof en bespuit de rozen. Dit middel is goed te gebruiken waar u geen tomaat tussen de rozen wilt zien.
De tomaat geeft de voorkeur, in tegenstelling tot de meeste andere groenten
om jaar na jaar op dezelfde plek te groeien.

Maïs groeit voorspoedig in gezelschap van aardappelen, bonen, erwten, komkommers en pompoenen.

Erwten en bonen helpen de maïs door, de door de maïs verbruikte stikstoffen weer aan de grond toe te voegen.

Tomaten in de buurt van maïs is af te raden, omdat maïs en tomaten van dezelfde insecten te lijden hebben.
Wanneer men maïs in afwisselende rijen met zonnebloemen plant, bestrijden ze daarentegen elkaars parasiterende insecten.
Zonnebloemen zijn trouwens goede vrienden van komkommers, maar ze zijn vijanden van aardappelen en staakbonen. Zonnebloemen ontkiemen slecht als er gras in de buurt is.

Tijm is een kruid, dat van oudsher zowel in de geneeskunde als in de keuken gebruikt werd. De olie wordt gebruikt voor hoestdrankjes.
In de keuken heeft tijm een belangrijke functie bij het bereiden van gerechten van vlees en gevogelte. Van citroen en tijm kan men een heerlijke kruidenthee maken. Het kruid houdt rupsen op een afstand en kan overal in de tuin geplant worden omdat het de aromatische eigenschappen van andere planten en kruiden accentueert.

Uien en alle leden van de familie van de kool kunnen goed met elkaar overweg. Uien zijn ook goed gezelschap voor bieten, aardbei, tomaten, sla,
en kamille. Uien houden niet van erwten en bonen. Aangezien de uienrups van plant naar plant trekt, is het vaak beter de uien niet te veel op rijen te planten, maar door de tuin te verspreiden.

Giftige substanties in de pigmenten van rode en gele uienschillen blijken ziekte werende eigenschappen te hebben. De Russische bioloog Tovstole ontdekte, dat een waterextract van uienschil driemaal daags als bespuiting gebruikt, met tussenpozen van vijf dagen vrijwel voor honderd procent hemiptera doodde, een parasiet, die meer dan honderd verschillende soorten van planten aantast.

Uien behoren tot de familie van de lelies.
Eetbare uiensoorten zijn bieslook, knoflook, prei, ui en sjalot, maar er zijn ook sieruien die uitstekend bij rozen geplant kunnen worden omdat ze rozen tegen bladluizen en andere ongerechtigheden beschermen.

Pepermunt:
Van alle kruiden stelt deze de hoogste eisen aan de bodem wat humus en vochtigheid betreft. Een klein beetje goed verdunde kippenmest zal de plant goed doen. Pepermunt houdt mieren weg en tussen kool geplant verdrijft de plant het koolwitje.

In de buurt van Kamille zal Pepermunt minder olie bevatten, maar de kamille trekt er voordeel van en heeft meer kracht.
Kamille is een uitstekend gezelschap voor koolsoorten en uien waar hij zowel de groei als de smaak bevordert. Kamille moet echter spaarzaam geplant worden, slechts een plant op de vijftig meter.

Kamille heeft haar geneeskracht bewezen bij onder andere baby's en kleine kinderen met buikpijn, bij tanden krijgen, allergieën en ontstekingen. De thee werkt kalmerend op baby's die van streek zijn en wordt ook bij diaree gebruikt.

De bloemen enige dagen in koud water gekweekt, kunnen als bespuitmiddel tegen verschillende plantenziekten gebruikt worden en om het wegrotten van planten in kassen en broeibakken tegen te gaan.
Last van slakken in de tuin....? geen probleem.
De slakken veroorzaken de meeste schade 's nachts op plekken waar het vochtig is. Enkele blikjes bier helpen goed want een voordeel is dat ze zoveel van bier houden dat zij hierin verdrinken.
Ze kruipen niet graag over strepen as of kalk, maar zijn dol op honing en zullen ook verdrinken in een schoteltje honing.
Het beste middel vind ik zelf gewone keukenzout. Keukenzout lost slakken n.l. op. Het is dus kiezen voor uw kool en kropsla (dus de tuin in met een zoutstrooier) of die slijmige creaturen.