Natuurgeneeswijze en bijgeloof

Moet je in de acupunctuur geloven wil het werken, of komen rituelen bij kijken alvorens iemand met de natuurgeneeswijze te behandelen en heeft het iets met een geloof of sekte te maken?

Als antwoord kan ik volstaan met vijf keer "neen" zeggen, maar ik geloof dat ik toch iets moet vertellen over wat acupunctuur is en wat wel bijgeloof is.
De acupunctuur heeft niets met geloof of bijgeloof te maken; je hoeft er niet in te geloven om er mee behandeld te worden en er gebeuren absoluut geen rituelen voor, tijdens of na de behandeling.

Acupunctuur is gebaseerd op eeuwen oude (meer dan 2000 jaar) geneeswijze die voornamelijk in China werd/wordt bedreven.
Er zijn vele legendes en anekdotes over het ontstaan van de acupunctuur. Feit is echter dat eeuwen geleden China een gesloten land was en het Westen (de buitenwereld) totaal geen informatie kreeg over het leven, de gewoontes en de gezondheidszorg uit dit immens groot land.
De wetenschap over de acupunctuur werd ook overgedragen van familie naar familie. Er bestaan families die speciale recepten hebben voor de behandeling van bepaalde ziektes en andere families hadden weer de recepten en geheimen om weer andere ziektes te behandelen. De kennis werd ook overgedragen aan de oudste zoon. Er werd vooral niets aan de dochters verteld, want die zouden immers gaan huwen en daardoor de kennis en bepaalde geheimen/recepten weer in een andere familie brengen.
De klassieke acupunctuur heeft daarom vele takken en recepten die pas nu in de laatste jaren bekend worden in het Westen.

Ook op onze eilanden is de acupunctuur geïntroduceerd. Tegelijk met deze introductie hebben onwetenden zich over deze eeuwen oude methode uitgelaten. De belangrijkste en grootste stommerik wist het fijne van de acupunctuur en wist te vertellen waar deze methode -naar zijn mening- fout en/of ongeschikt was.

Zelfs in bepaalde kerkgemeenschappen heeft men de klokken horen luiden maar weet men niet waar de klepel hangt. Grote onzin wordt verkondigd over/tegen de acupunctuur. In mijn jarenlange studie en onderzoek ben nergens tegengekomen dat de acupunctuur enigszins te maken heeft met geloof of bijgeloof.

Het verhaaltje dat op ons eiland de ronde doet dat bij de acupunctuur een ritueel gedaan moet worden en/of dat de naalden aan magische krachten blootgesteld worden is grote lariekoek. Het laatste verhaal dat ik hoorde was dat bij verkoop van elke kruid of homeopathisch middel een gedeelte van het bedrag geschonken moet worden aan de sekte. Het enige dat ik daarvan heb gekregen is krampen van het lachen en tranen van medelijden voor die wijze dommerik die deze praatjes verkondigt.

Er is niets mysterieus aan de acupunctuur en eigenlijk is het geheel gebaseerd op het begrip energie. Volgens de Chinezen is er een energie die het leven in stand houdt. Deze energie moet vrij in het lichaam stromen. Indien er een normale stroom van energie door het lichaam is, is men gezond. Indien er een teveel aan energie, een tekort aan energie of een stagnatie is van energie, is er een ziekte. De bedoeling van de acupunctuur is om dit teveel, tekort of stagnatie weg te halen. Dit kan gedaan worden op verschillende manieren. Men kan warmte of koude toepassen, men kan masseren, men kan op bepaalde plekken drukken en men kan ook het gemakkelijkste doen en dat is het toepassen van de acupunctuur.
Het lichaam bestaat uit een netwerk van energie lijnen die over het hele lichaam lopen; energielijnen die diep en oppervlakkig alle lichaamsdelen en organen met elkaar verbinden. Uit de normale (dit woord is bewust door mij verkeerd gekozen en mag absoluut niet de indruk wekken dat er aan de andere kant een abnormale geneeswijze bestaat) geneeswijze -allopathie- kan je dit vergelijken met de bloedvaten en zenuwen.

Overal wordt het lichaam gevoed door de bloedvaten, zenuwen en energie. De energie stroomt in bepaalde banen die wij meridianen noemen. Op de meridianen zijn er punten die wij de acupunctuur punten noemen.
Welnu, indien men kennis heeft van de punten en men de ligging precies weet te vinden kan men een naald precies in het punt steken om bepaalde ziektes (veranderingen in energie) te behandelen.
Als je weet dat door een tekort aan energie er pijn ontstaat in een bepaald lichaamsdeel of orgaan, dan kan je een punt kiezen die juist de energie stimuleert. Bij een teveel aan energie worden er juist punten gekozen die de energie doen afnemen (sederen).

Er zijn letterlijk duizenden punten op het lichaam die geprikt kunnen worden. Zaak is om het juiste punt of de juiste punten combinatie te vinden om een bepaalde ziekte te behandelen.

Hoe minder naalden een acupuncturist gebruikt, hoe meer hij blijk geeft dat hij de ziekte begrijpt. Er zijn weinig gevallen die ik ken, waarbij er veel naalden gebruikt moeten worden. Een behandeling kan volstaan met zelfs 1 naald. Voor mij zijn 4 naalden al veel en de grens ligt echt bij 6.
Ik heb wel patiënten bij me gehad die mij in geuren en kleuren vertelden hoe ze op elke plek waar het pijn deed een naald kregen bij een acupuncturist. Verhalen over 20-24 naalden zijn helemaal niet vreemd.
De ‘recept-acupuncturisten’, ‘schriftelijke-cursus-acupuncturisten’ en de ‘3-maanden-opleiding-acupuncturisten’ weten hier alles van.

Acupunctuur is een simpele denkwijze. Het is gebonden aan natuurwetten.
Ziekte is -nogmaals- niets anders dan een disbalans in het lichaam. Om gezond te zijn en te blijven hoeft u alleen maar te zorgen dat uw lichaam in balans is en blijft. Gezondheid kunt u alleen bereiken en onderhouden door
1. gezond te eten,
2. gezond te bewegen en
3. gezond te denken.

De acupuncturist besteedt daarom veel aandacht aan deze drie punten. Er zal geen enkele behandeling kunnen plaatsvinden zonder dat de acupuncturist advies geeft over al deze drie genoemde punten. Pas daarna kan de behandeling plaatsvinden.

Acupunctuur is maar een van de vele mogelijkheden om het lichaam weer in balans te brengen. Daarnaast is het mogelijk om enkele van de volgende therapieën te gebruiken of te combineren.
Drukpuntmassage (Shiatsu of Tsubo), ademhalingsgymnastiek, kruidentherapie (fytotherapie) en oefeningen (Tai-Chi).
In de acupunctuur zijn er verschillende takken ontstaan, maar die door de goed opgeleide acupuncturist gemakkelijk in combinatie gebruikt kan worden.
De ooracupunctuur (auriculotherapie) er daar een voorbeeld van. Daarnaast kennen we ook de handacupunctuur, neusacupunctuur, schedelacupunctuur en voetacupunctuur.

Ik heb in mijn 23 jaren acupunctuur beoefening veel gezien van de acupunctuur. Hierdoor heb ik geleerd veel respect te hebben voor deze en meerdere eeuwenoude geneeswijzen. Ik moet toegeven dat ik vroeger (30 jaar geleden) nog sceptischer was dan menig scepticus of criticus heden ten dage.

Door mijn "ongeloof" en zwaar kritiek op alles dat niet gestaafd kon worden met feiten ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in deze vorm van genezing. Eigenlijk was het mijn bedoeling om te gaan bewijzen dat mijn docente totaal krankzinnig moest zijn om tijdens een normale anatomie les te vertellen over de acupunctuur.

In de afgelopen 20 jaren heb ik resultaten gezien bij zowel jonge als oude mensen, erger nog bij zowel mensen als dieren. Dieren kan je niet beïnvloeden en als je een hond of een paard behandelt moet het gewoon helpen of niet! De mooiste behandelingen zijn tot nu bij mensen die totaal niet geloven dat de acupunctuur maar iets voor hen kan doen en achteraf blijkt het toch dat ze van hun kwaal afgekomen zijn.
De acupunctuur kan heel gemakkelijk naast de allopathie gebruikt worden. Beide geneeswijzen kunnen van elkaar leren en gebruik maken van simpele methodes om het leed bij de mens te verzachten.

De tijd dat acupunctuur verwezen werd naar het land der fabels, bijgeloof of zelfs kwakzalverij is langzamerhand voorbij. Diegene die deze uitspraken nog gebruiken zijn de mensen van de oude stempel, die zich afgesloten hebben van deze geneeswijzen ter bescherming van hun eigen bekrompen denken.
Over de hele wereld zijn er nu wetenschappers en professoren bezig om te verklaren ‘hoe’ het werkt. De vraagstelling ‘of het werkt’ is al lang niet meer aan de orde.