Natuurlijke zwangerschap

Een kind ter wereld brengen is een belangrijke beslissing in uw leven. De bevalling is niet alleen maar het klaarmaken van de babykamer, de babyspullen kopen en met de wereld uw blijdschap delen, maar is ook een hele verandering in het lichaam zelf. Negen maanden lang vinden er veranderingen plaats. Twee cellen -de zaadcel en de eicel- delen en vermenigvuldigen zich voortdurend gedurende deze maanden. Het is van groot belang dat de aanstaande moeder zich voedt met gezonde voeding, gezonde beweging en gezonde gedachten.

Tegenwoordig is het zwanger worden geheel door ons te bepalen dank zij betrouwbare anticonceptie methoden. U kunt er op een bepaald moment bewust voor kiezen, waardoor de 9 maanden van de zwangerschap extra aandachtig worden beleefd. Veel aanstaande moeders zien dan met gemengde gevoelens de geboorte van hun kind tegemoet. Naast vreugde voelen ze ook vaak bezorgdheid of angst dat niet alles volgens plan zal gaan. Zeker wanneer u voor de eerste keer in verwachting bent, is alles nieuw en wilt u weten wat er allemaal in uw lichaam gebeurt. Als u probeert zwanger te worden, zult u extra goed op uw menstruatie letten. Het uitblijven van de menstruatiebloeding is het eerste teken dat aan een zwangerschap doet denken. Andere tekenen die al snel merkbaar worden, zijn ochtendmisselijkheid, pijnlijke borsten of moeheid midden op de dag.
Een zwangerschapstest kan al een betrouwbaar antwoord geven als u 4 tot 5 dagen over tijd bent. Twee weken na het uitblijven van de menstruatie kan de huisarts door het onderzoeken van urine met zekerheid vaststellen of u in verwachting bent of niet.

Het belangrijkste tijdens de zwangerschap is een goede gezondheid, zowel voor uzelf als voor de baby. Eet verstandig, gebruik volwaardige voeding die zo natuurlijk mogelijk is en zorg voor afwisseling in het voedsel. Uw eigen lichaam heeft in deze periode extra bouwstoffen, vitaminen en mineralen nodig. Door goed te eten zorgt u ervoor, dat er ook voor het kind voldoende voedingsstoffen voorradig zijn. Mocht u problemen hebben met de keuze van het juiste dieet, raadpleeg dan de arts of een diëtist.

Omdat er veel van het lichaam gevraagd wordt, is het van belang dat u voldoende rust neemt naarmate de zwangerschap vordert. Ga niet te laat naar bed zodat u voldoende uren kunt slapen. Las in de laatste weken van de zwangerschap gerust tijd in voor een middagdutje of een rustuurtje als u 's middags moe bent. Luister naar uw lichaam!

Tijdens de gehele zwangerschap en mogelijk ook erna, dient u zo weinig mogelijk geneesmiddelen te gebruiken. Hoewel homeopathische geneesmiddelen over het algemeen zeer veilig zijn, is het verstandig ook hierover altijd met de arts/ deskundige te overleggen. Vraag even of een bepaald middel zonder bezwaar tijdens de zwangerschap gebruikt kan worden. Vooral in de eerste drie maanden van de zwangerschap is het verstandig om zo min mogelijk geneesmiddelen te gebruiken. Dit is namelijk een bijzonder belangrijke periode in de ontwikkeling van de vrucht. Alle organen en lichaamsfuncties worden in deze tijd gevormd en dus is het kind dan zeer kwetsbaar.

Vanzelfsprekend moet het gebruik van tabak, alcohol, koffie en andere genotmiddelen tijdens de zwangerschap zoveel mogelijk worden vermeden. Al deze middelen hebben een schadelijke uitwerking op de vrucht! Roken tijdens de zwangerschap is af te raden, ook door de partner. Het beste is om ruim voor de zwangerschap te stoppen met roken. Op die manier zijn de ontwenningsverschijnselen achter de rug als u zwanger wordt. Misschien is het goed om erop te wijzen, dat de baby bij 3 sigaretten per dag al kans heeft op een te laag geboortegewicht. Bij 10 sigaretten of meer per dag bestaat een verhoogde kans op een miskraam of aangeboren lichamelijke of geestelijke afwijkingen.

Alcohol is vooral in het begin van de zwangerschap schadelijk. Het beste is om tijdens de zwangerschap helemaal geen alcohol te gebruiken. Net als bij het geneesmiddel gebruik is in de eerste 3 maanden (de periode waarin de organen worden aangelegd) de schadelijkheid het grootst. Alcoholgebruik kan leiden tot geestelijke achterstand, groeiachterstand en tal van aangeboren afwijkingen.

Veel voorkomende zwangerschapsklachten
Tijdens de zwangerschap kan een groot aantal lichamelijke ongemakken optreden, die samengevat worden onder de term zwangerschapsklachten. Vaak vormen zij geen gevaar voor de gezondheid, maar toch is het verstandig om de huisarts van dergelijke klachten op de hoogte te brengen. In sommige gevallen zal een behandeling namelijk wel nodig zijn. Veel voorkomende klachten tijdens de zwangerschap zijn aambeien en spataderen. Deze ontstaan door stuwingen in de aderen van het bekken.

Meestal verdwijnen ze na de zwangerschap spontaan. Ochtendmisselijkheid en braken zijn vaak symptomen die al heel vroeg in de zwangerschap optreden. Over het algemeen verdwijnen deze klachten vanzelf na de derde of vierde maand. Verstopping valt eveneens onder de veel gehoorde zwangerschapsklachten. Door hormoonwerking (vooral door het verhoogde progesterongehalte) verslappen de spieren, ook van de darmen, waardoor de darmbeweging minder krachtig wordt en er gemakkelijk verstopping kan optreden. In de laatste fase van de zwangerschap drukt bovendien het kind tegen de darmen. In deze fase kan de vrouw ook last krijgen van het maagzuur, doordat het kind tegen de maag ligt. Veel vrouwen ondervinden dat hun smaak verandert tijdens de zwangerschap. Koffie, alcohol en vetrijke gerechten gaan bijvoor-beeld tegenstaan. Soms ontstaat er een voorkeur voor bepaalde voedingsmiddelen die anders niet of weinig gebruikt worden.

Oefenen voor de bevalling
Het is iedere zwangere vrouw aan te raden deel te nemen aan een zwangerschapscursus, in het bijzonder wanneer men in verwachting is van het eerste kind. Tijdens een zwangerschapscursus krijgt u veel informatie over alles wat met de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd te maken heeft. Bovendien kunt u ervaringen uitwisselen met andere zwangere vrouwen, waardoor u eventuele angsten en zorgen kunt delen. De ervaring leert dat de bevalling soepeler verloopt bij vrouwen die een zwangerschapscursus hebben gevolgd. Een belangrijk onderdeel van een zwangerschapscursus is de gymnastiek. U kunt zich voorbereiden op de komende bevalling door de spieren die u straks zult gebruiken te trainen en door andere spieren juist te leren ontspannen. Tevens zult u een speciale ademtechniek leren (het 'puffen') die u bij de bevalling kan helpen de weeën op te vangen.

Er bestaan ook 'alternatieve' zwangerschapscursussen.
U kunt bijvoorbeeld zwangerschapsyoga gaan volgen, waarbij u zich leert ont-spannen en bewust worden van uw eigen lichaam. Er zijn ook cursussen met haptonomie; hierbij staat het contact met het kind centraal. U en uw partner leren het kind aan te raken en te strelen. U leert herkennen hoe het kind op uw bewegingen reageert, wat goed van pas kan komen tijdens de bevalling.

Acupunctuur tijdens de zwangerschap voor verschillende klachten is mogelijk. De acupuncturist zal echter wel vermijden bepaalde punten te gebruiken die bijvoorbeeld de bevalling bespoedigd. Punten in de onderrug en bepaalde punten aan het onderbeen worden vermeden.
De acupunctuur is wel geïndiceerd bij rugklachten tijdens de zwangerschap, zwangerschapsbraken en duizeligheid.

Acupunctuur wordt tijdens de zwangerschap vaak gekozen, aangezien de aanstaande moeder het gebruik van medicatie wil vermijden.
Bevallingen met acupunctuur wordt de laatste jaren niet meer toegepast op ons eiland. Acupunctuur anesthesie tijdens de bevalling is een veilige methode die toegepast wordt bij vrouwen die (bij eerdere bevallingen) veel pijn hadden of waarbij de bevalling te lang duurde. Tegenwoordig worden gedurende de zwangerschap (in de 3e, 5e en 8e maand) bepaalde punten aangeprikt om -zoals het beschreven staat in de oude boeken- de bevalling sneller en gemakkelijker te doen verlopen. De klachten tijdens de zwangerschap kunnen ook heel goed opgevangen worden met natuurlijke middelen, zoals uit de homeopathie of de fytotherapie. Voor de volledigheid zal ik hier enkele middelen noemen, met de kanttekening erbij, dat het altijd verstandig is een deskundige te raadplegen alvorens zomaar te gaan dokteren of 'Vogelen'.

En als u toch zelf gaat dokteren, dan heeft Dr. Vogel enkele Zwangerschapsbraken: Lobelia Pentarkan; bij hevige braakaanvallen, tot galbraken toe, die niet opluchten is Ipecacuanha D6 geïndiceerd; bij misselijkheid zonder braken kunt u het beste Tabacum D6 gebruiken. Bij misselijkheid met krampen in de maag is Nux Vomica het aangewezen middel. Het middel Cocculus is te gebruiken bij duizeligheid, dat voornamelijk optreedt tijdens auto rijden, vliegen of varen.
Vermoeidheid na de bevalling: Ferrum Pentarkan

Bij rugklachten: Spiroflor druppels (uitwendig kunt u Spiroflor gelei gebruiken) bij spierpijn of stijfheid in de rug. Bij pijn door overbelasting, zoals te lang staan of door tillen met een verkeerde houding kunt u Rhus toxicodendron D6 gebruiken.