2005 is een goed jaar voor jou!

Wat kunnen we er zelf aan doen? Hoe kan je nu verandering brengen in een situatie waaraan zoveel anderen mede verantwoordelijk voor zijn? Ik hoop dat je mijn advies zult opvolgen en samen met jou nog vele anderen, dan zullen we het resultaat in de loop van de komende 12 maanden wel zien. Het kan namelijk anders...., vanaf vandaag is het anders!

Overal waar je komt en waar je ook mensen spreekt en hoort praten, heeft men het over de slechte omstandigheden op het eiland. Het begon allemaal met enkele mensen die verkondigden dat het slecht gaat op het werk, met het bedrijf en met de regering. De grootste fout werd gemaakt door de regering, die de bevolking bleef voeden met de gedachten dat het allemaal steeds slechter en slechter zou gaan. Gelijk hebben ze wel gehad. Maar een ding vergeten we: door ons negatief denken zijn we in een neerwaartse spiraal terecht gekomen. Iedereen werd meegezogen in de negatieve denkwijze. Alles wat er gebeurde bevestigde dat het slecht ging; ook met onszelf. Overal waar we terecht kwamen, op alle feestjes, alle recepties, overal werd je aan herinnerd dat 'het slecht gaat'. Ongetwijfeld heb jij ook vaak toegegeven dat een ieder gelijk heeft en heb je ook aan anderen verteld ‘hoe slecht het gaat’. Langzamerhand ging iedereen op dezelfde wijze denken. We zagen niet meer dat er misschien ook wel goede dingen gebeurden. Nee, alles was immers slecht.....

Vanaf vandaag....
We kunnen moeten (!) het nu anders doen. We moeten onze denkwijze veranderen. De neerwaartse spiraal moet nu veranderen naar een opwaartse spiraal.

Dit is geen vorm van jezelf voor de gek houden, of de werkelijkheid niet voor ogen durven te zien, maar het is een andere manier om tegen de zaken aan te kijken.

We hebben al die tijd tegen de negatieve kant van de zaken gekeken, dus laten we ook even de andere kant bekijken: Vanaf vandaag doen we het anders!

Het gaat goed en het wordt steeds beter
Ongetwijfeld zijn er voldoende positieve dingen gebeurd en gebeuren er nu nog. Kijk maar hoeveel bedrijven zijn gestart met een nieuwe onderneming, waardoor velen weer werk hebben gekregen. In de kranten zie je dagelijks toch veel goed nieuws. Lees dat en sla het andere maar over. Al dat negatieve kennen we al, hebben we vaak genoeg gezien en heeft je geen stap verder geholpen. Dagelijks gebeuren positieve dingen, leuke dingen, dingen die je doen stilstaan bij de wonderen van het leven.

Ga eens bij jezelf na hoeveel mensen hebben genoten van jouw gezelschap in de afgelopen tijd. Voor hoeveel mensen heb je iets betekend?
Wat heb je allemaal gedaan om een betere wereld te maken voor jezelf en voor anderen? Schrijf de positieve punten eens op en herleef ze. Laten we nu (met z'n allen) eens de goede, positieve, blijde gebeurtenissen aan elkaar vertellen en de ander steeds herinneren dat het goed gaat. Schrijf ook de goede, positieve acties op die je vanaf nu onderneemt om verandering te brengen. Misschien is de verandering alleen maar bij jou thuis, in jouw gezin, je straat, je buurt. Het maakt niet uit; als het maar acties zijn die bijdragen aan een aantal positieve veranderingen. Bedenk het maar en geniet van het gevoel.

Geef anderen de ruimte, gun anderen vooruitgang in hun leven.

We hebben een grote negatieve eigenschap onze denkwijze laten beïnvloeden, n.l. jaloezie. We proberen telkens in onze positie/functie steeds de ander dwars te zitten en te vermijden dat de ander vooruit kan gaan. Jammer, maar we moeten bekennen dat op ons eiland - bij velen- de mentaliteit heerst om eerst te kijken wie de persoon is en wat voor roddels (liefst negatief) bekend zijn. Daarnaast zullen we door afgunst alles dat overeind staat omver werpen en vertrappen. Alles zullen we doen om elkaar maar dwars te zitten.

Vanaf vandaag doen we het dus anders. Gun de ander de mogelijkheid vooruit te gaan. Heeft hij/zij een stapje hoger op de ladder bereikt, feliciteer hem/haar dan en bedenk hoe je zelf een stap verder kan maken. Wens de ander het beste toe -maar dan ook welgemeend - en accepteer de goede wens van een ander. Stel dat een vriend je vertelt dat hij van plan is met een grandioos plan te beginnen om over enkele jaren schatrijk te worden. Ten eerste moet je ontzettend trots zijn dat hij het grote geheim aan jou heeft verteld. Bekijk zijn plan kritisch en geef hem positief opbouwend kritiek. Help hem in zijn zwaktes en verbeter de fouten, die je mocht zien in zijn plan. Aan het einde kan je hem misschien zeggen dat jij ook de wens hebt een grandioos plan als deze te kunnen bedenken en misschien kan hij je dan behulpzaam in zijn met zijn ideeën.

Merkt je het al.... ik vertel je niet eens hoe je vroeger in deze zelfde situatie zou denken! Nee, daar zijn we nu van afgestapt. We steunen elkaar en bouwen elkaar op!
In elke baan, op elke stoel worden beslissingen over anderen genomen. Laten we vanaf vandaag bekijken hoe we de andere kunnen helpen. Zijn er zwaktes in zijn/haar denkwijze, plan of verzoek? Bespreek het met elkaar en geef goede raad hoe het wel zou moeten om het einddoel te bereiken.
Ophouden slecht over elkaar te praten.

Heb je niet gemerkt hoeveel men over elkaar te vertellen heeft; en dan nog wel altijd de slechte dingen. Men kan wel uren vullen door alleen het leven van een ander te beschrijven, te ‘be- en ver-oordelen’. Wat heb je daaraan? Niets! Het helpt je geen stap verder; het maakt je alleen maar onzekerder en je voelt je slecht, een huichelaar en een verrader als je weer voor die ‘vriend’ of ‘kennis’ staat.
Het kan ook anders. Vanaf vandaag praten we niet meer slecht over elkaar.
Geen lasterpraat meer. In plaats daarvan spreken we met eerbied over elkaar en wensen elkaar sterkte toe in hun zware taak.
Vinden we bepaalde handelingen niet terecht, dan bepreken we deze met de desbetreffende persoon op een manier dat hij/zij daarvan leert. We zijn immers in deze wereld om elkaar te helpen.
Vanaf vandaag staan we niet meer aan de kant en bekritiseren de ander, maar vragen we waar we kunnen helpen. En als je denkt dat je niet kan helpen dan wensen we elkaar sterkte toe.
Ook in de politiek! Heb je je beschikbaar gesteld om een karwei op te knappen en ben je in de schoenen gestapt van een ander, doe het werk dan en mondje dicht. Kijk niet achterom wat de ander wel, of niet goed, of slecht heeft gedaan, maar doe wat jij moet doen en laten we met z'n allen een voorbeeld aan je hebben. Een ieder heeft zijn/haar eigen leven en is daar ook zelf voor verantwoordelijk.

Vanaf vandaag wensen we elkaar het allerbeste toe
Vergeef elkaar voor de fouten die we allemaal maken.
Te lang lopen we rond met gevoelens van haat en wrok voor iets dat zo lang geleden heeft plaatsgevonden. Deze negatieve gevoelens beperken ons om verder te groeien.

Vanaf vandaag is wat gebeurd is in de verleden tijd. Wat er ook gebeurd mocht zijn, hoe negatief het ook lijkt te zijn, vergeef en ga verder met je leven. Leer van elke gebeurtenis; goed of slecht, van alle gebeurtenissen moet je iets leren.
Vanaf vandaag is een ieder net zo veel mens als jij en ik, en daarom kan een ieder fouten maken.

Soms lijken de gebeurtenissen op dat moment erg negatief, moeilijk en zwaar te verwerken. Toch merken we dat als de tijd voorbij is gegaan -soms dagen, soms weken, en soms maanden- dat we heel anders denken over hetgeen gebeurd is. Inderdaad, de tijd heelt alle wonden. Maar was het wel zo'n negatieve, of een zwaar te verwerken gebeurtenis? Kijk weer terug en vraag jezelf af: waarom moest het zo gebeuren? Alles gebeurt om een bepaalde reden. We zien het niet omdat we te dicht bij de gebeurtenis staan.
Wanneer je te dicht bij een schilderij staat dan zie je alleen waarschijnlijk enkele kleuren; ga je iets verder staan dan zie je dat de kleuren een bloem vormen; ga je nog verder staan dan zie je dat het een groot bloemenveld is met ontzettend veel details die allemaal elkaar ondersteunen en op die manier het ‘groot beeld’ (the big picture) vormen. Vaak kunnen we ‘groot beeld’ niet zien omdat we te dicht, te emotioneel met het ‘probleem’ bezig zijn. Als we nou iets verder zouden staan, iets verder in tijd, dan zouden we een ander beeld hebben en dan merken dat het helemaal niet zo negatief was maar dat juist de gebeurtenis een onderdeel is van wat in jouw leven (the big picture) moet gebeuren. Neem afstand van gebeurtenissen, bekijk het vanuit een ander ooghoek en leer daarvan.
Wees niet bang om een ander te vergeven
Vergeven betekent niet dat je weer terug moet in de oude situatie. Vergeven betekent niet dat je goedkeurt wat gebeurd is. En vergeven betekent niet dat je per se verder moet gaan met elkaar. Vergeven is alleen maar jezelf bevrijden van haatgevoelens, wrok, woede, verdriet en angst. Bij vergeven bevrijd je jezelf als eerste en wat de ander doet is zijn/haar verantwoordelijkheid en zijn/haar leven.
Gebruik de tijd om dingen te doen waar je nooit aan toe bent gekomen.
Hoeveel kostbare tijd hebben we in 2004 (en daarvoor) al niet verloren. We zijn bij de pakken neer gaan zitten en we zijn met z'n allen gaan treuren. Een ieder zong dezelfde klaagzang, terwijl het werk en de troep zich opstapelde.

Vanaf vandaag doen we het anders. Op het moment dat het rustig is op het werk omdat b.v. geen klanten zijn dan ruimen we de boel op; maken schoon schip in afwachting van de klant. Die stapels onafgewerkte papierwerk maken we af en gebruiken de tijd nu om orde op zaken te stellen. Komt een collega binnen die de hele dag niets anders doet dan roddelen en niksen, dan zetten we die ook op een nette manier aan het werk. Zeg maar gerust: schat ik ben blij dat je binnenkomt; geef me eens een handje met het opruimen van deze stapel werk of help eens even hiermee, terwijl je verder praat.
Geef een goed voorbeeld en kijk eens op het werk -of ook thuis- wat er allemaal gedaan kan worden om de sfeer in je omgeving te verbeteren. Een kast opruimen, een lade afvegen, je bureau opruimen.... het werkt allemaal plezierig. Ik was vorige week in een bedrijf even achter de gordijnen gaan kijken. Ik schrok van de rommel en de rotzooi die men had opgestapeld, maar dat de klant niet kon zien. Door het opstapelen van het werk buiten het zicht van de klant had men een ruimte opgebouwd vol rommel en troep.
Toch was het doodstil voor in de winkel en een ieder klaagde dat er niets te doen was. Men besefte niet, dat door deze rommel de werksfeer ook steeds meer achteruit ging. De ruimte werd vermeden en men zat of hing maar in de winkel, achter de toonbanken. Dit werkt zwaar negatief. Zodra je maar even de tijd hebt om te niksen, vul die tijd dan op met het doen van iets waar je nooit aan toe was gekomen, want zoals u al beseft: 2003 is een goed jaar en wanneer het eenmaal begint te lopen dan heb je geen tijd om deze werkzaamheden te doen, waar je nu de tijd voor hebt.

Wees trots op het werk dat je doet of zult doen in de komende tijd. Iedereen heeft een taak in dit leven. Jouw taak hoeft absoluut niet hetzelfde te zijn als de mijne. Jij bent op jouw manier en op jouw terrein uniek.
Jij bent een belangrijke schakel voor mij en voor iedereen om je heen. Vervul je taak met trots; of het nou een tijdelijke baan is, een topfunctie, een assistent of de opruimer van de troep van anderen... je bent belangrijk!
Wat is het toch fijn dat we de andere kant van de medaille kunnen bekijken. Wat zal het toch heerlijk zijn als we elkaar helpen, bijstaan, steunen en aanmoedigen. Wat is het toch fijn om een ander te horen zeggen dat het weer goed gaat.
Lijkt het moeilijk? Lijkt het een fictie? Je zult het niet weten als je het niet hebt geprobeerd. 365 dagen krijg je om jezelf te bewijzen, 8760 uren, 525600 minuten of 31536000 seconden, ...maar je hebt nu deze ene seconde nodig om over te schakelen naar een positieve benadering van een nieuw begin.
Vanaf vandaag wordt het niet beter maar IS het beter, want jij en ik werken daaraan!

Ik wens je niet toe dat het goed zal gaan in 2005, want 2005 is al goed!
Wat ik je toewens is dat het je BETER toegaat dan het met mij zal gaan in 2005, want als het met jou beter gaat dan kan ik van jou leren en genieten!