"Met de kippen op stok"

Dit spreekwoord stamt uit de tijd toen er nog geen elektriciteit was. Zodra de zon onder gaat, zoeken de kippen een stok op om te gaan slapen. De boeren na een dag gewerkt te hebben gingen weer terug naar hun huis en zochten het bed op om hun lichaam ten ruste te leggen.

Tegenwoordig is alles wat mogelijk is ontwricht; de kippen kunnen moeilijk een stok vinden en moeten zich vaak tevreden houden met een nauw plekje in een legbatterij. De hanen kraaien in het midden van de nacht omdat ze in de verte iets van licht hebben ontdekt. De mens heeft van de nacht een dag gemaakt.

De avond wordt gebruikt om tot diep in de nacht of vroeg in de ochtend het lichaam nog af te matten. Slaapverlies is een van de grootste oorzaken van vele ziekten zoals hoofdpijn, stress, lusteloosheid, vele psychische problemen waar o.a. angst en fobie.
Het slapen zal ook in de toekomst nog veel geleerden bezig houden. Er is al heel wat bekend over de functie van het lichaamsprocessen tijdens de slaap. Het slapen is o.a. erg belangrijk voor enkele vitale functies en regeneratie van celweefsel.

Er is heel wat bekend over de fases van de slaap en het dromen. In de natuurgeneeswijze praten we ook over het belang van de slaap, het rusten en dromen.

In het lichaam bestaat er een natuurlijk ritme. De mens heeft ongeveer 8 uren slaap nodig. Hoe jonger men is, hoe meer slaap men nodig heeft (ongeveer 10-12 uren). Hoe ouder men is, des te minder slaap men nodig heeft (5-6 uren).
Indien u om 10 uur naar bed gaat kunt u met gemak na acht uren, dus om 6 uur 's morgens, weer opstaan.
U merkt wel dat u rond 4 uur 's nachts (in bovenstaand voorbeeld) even wakker wordt. Voor velen is het geen moeite om op de andere zijde de slaap weer te vatten.
Elk uur voor middennacht telt dubbel en elk uur na middennacht telt ook dubbel, maar in negatieve zin. Met enkele voorbeelden zal ik dit duidelijk maken.

Als u om negen uur gaat slapen dan kunt u wakker worden om 2 uur in de nacht want: van 9 tot 12 zijn het 3 uren, deze tellen echter dubbel voor het lichaam, dus 6 uren. Tot 2 uur heeft u dan 8 uren geslapen.
Heeft u het nooit geprobeerd om "even" een dutje te doen om 8 uur 's avonds en dan merken dat u om 12 uur niet meer verder kunt slapen? Nu begrijpt u het: uw lichaam heeft al voldoende gerust.
Het is ook altijd erg moeilijk voor iemand die de nachtdienst ingaat om 8 uren te slapen gedurende de dag voor hij de nachtdienst ingaat.

Gaat u om 1 uur in de ochtend slapen, omdat u per se nog die ene video moest zien, of die laatste bladzijden moest lezen dan staat u voor een onaangename verrassing de volgende dag. Het is voor u onmogelijk dat u zich uitgeslapen voelt om 7 uur in de ochtend.

Pas rond 10 uur in de ochtend zult u zich uitgeslapen voelen.
Waarom? Van 1 tot 9 uur zijn het 8 uren, maar u moet nog een uur bijtellen die u na middennacht bent gaan slapen, dus het wordt 1+8+1=10 uur.
"Uit-slapen" zou geholpen hebben, maar u weet net zo goed als ik dat het erg moeilijk is om uit te slapen. De kinderen moeten naar school, u moet weer naar het werk, en zelfs in het weekeinde zijn er redenen zat om weer vroeg uit de veren te moeten. Kinderen moeten naar zwemles, inkopen doen, schoonmamma die weer polshoogte komt nemen en u verzint het maar!
Meestal blijven we dan met een tekort aan slaap doorlopen. Gisteren 3 uren, vandaag 4 uren en in het weekeinde kan het zelfs oplopen tot 10 uren slaapverlies.

Ja, weekeinden zijn de grootste martelingen voor het lichaam. In moderne taal heet het "trippen".
Het trippen eindigt meestal rond 4-5 uur in de ochtend. U kunt zich voorstellen hoe laat uw tienerzoon wel wakker zal worden als hij zegt "morgen slaap ik uit". Dat wordt "goedemorgen" om 4 uur 's middags mensen!
Nu begrijpt u dat er mensen rondlopen die chronisch vermoeid zijn. U haalt uw slaap nooit meer in. Nu vindt u het ook niet gek meer dat oude mensen zo vroeg 's morgens wakker zijn en altijd als klacht hebben dat ze niet meer kunnen slapen. Vaak helpt het als deze mensen een paar uren later naar bed gaan.

Kleine kinderen echter hebben meer slaap nodig dus u moet uw kind ook vroeg in bed stoppen. Wees streng met kinderbedtijd!
Een kind moet uiterlijk 8 uur in bed liggen en niet zoals nog al te vaak zien is: kinderen om 11 uur nog met moeders op stap omdat de ouders nog perse op stap moeten. Slaapstoornissen kunnen zich "natuurlijk" voordoen b.v. als er iets spannends is gebeurd die dag, bij verdriet, woede, na het zien van een enge of spannende film.

Slaapstoornissen kunnen ook optreden door het gebruik van stoffen die uw zenuwstelsel activeren zoals koffie, limonade, chocolade, bepaalde kunststoffen in al die chemische drankjes en suiker. Denk daar altijd aan.
Voor de Chinezen kunnen orgaanstoornissen zoals dikke darm, galblaas, blaas ook slaapstoornissen veroorzaken.
Franse slaaptips

Bij slaapproblemen is het lang niet altijd nodig om naar slaapmiddelen te grijpen. Vaak zijn eenvoudige maatregelen al voldoende. In de Presse Medicale geven een viertal Franse artsen enkele slaaptips met toelichting over hun werking. Slaapstoornissen vormen een groot probleem. Eén van de door de artsen genoemde slaapadviezen is dat cafeïne vermeden moet worden. Vermeldingswaard is hierbij dat de uitscheiding van cafeïne -waarvan gewoonlijk de helft het lichaam verlaat in vier tot zes uur -door roken versneld en door de pil en leverproblemen vertraagd wordt. Doordat alcohol tot vrijzetting van catecholamines leidt, kan dit beter niet voor het slapen gaan genomen worden. Voor nicotine geldt hetzelfde. Ook deze stof beïnvloedt de slaap nadelig. Enkele speciale regels geven de artsen voor personen die beter in een hotel slapen dan thuis:

- ga alleen naar bed om te slapen
- lees niet in bed, kijk geen televisie in bed en eet niet in bed
- sta op en ga de kamer uit wanneer u niet kunt slapen en herhaal dit (zo nodig de hele nacht) totdat de reflex “naar bed gaan/inslapen” ontstaat
- vermijd elke vorm van siësta overdag
Bovenstaande maatregelen vragen enig geduld aangezien het juiste ritme zich pas na dagen of weken instelt. Indien u van plan bent toch nog iets te gebruiken om van een goede nachtrust te genieten dan zijn er enkele kruiden en homeopathische middelen die u bij verschillende apotheken kunt kopen.
- Chamomille thee is vaak heel goed omdat chamomille een ontspannend en rustgevend effect heeft.
- Avena Sativa Complex: een combinatie van verschillende kruiden die rustgevend werken.
- Passiflora complex: een combinatie van kruiden die ook geschikt zijn bij slaapstoornissen.
- Dormeasan: een produkt van A.Vogel, de bekende kruidendokter, bestaande uit een samenstelling van kruiden die u een goede nachtrust op natuurlijke basis garanderen.
- Nux Vomica is meer geschikt voor de drukke zakenman die geen rust kan vinden.
-Dormiplant is een product van VSM en bevat enkele kruiden die een goede nachtrust verzekeren.

Er zijn nogal wat huis-tuin-en-keuken middeltjes die men vaak toepast b.v. een glas warme melk, variërend van “met toevoeging” van kaneel, anijs tot rum, cognac (een goed excuus overigens...).
Bovenstaande is af te raden indien men van melk slijm krijgt.
Tryptofaan en slaapstoornissen

Uit tryptofaan (een aminozuur) wordt de belangrijke neurotransmitter serotonine gevormd. Serotonine speelt een rol als neurotransmitter bij de slaap en bij de stemming. Afwijkingen in de serotonine-stofwisseling kunnen onder meer aanleiding geven tot depressies. Tryptofaan wordt daarom zowel bij inslaapstoornissen (niet bij doorslaapstoornissen) gegeven als bij depressies. In de sport (vooral in explosieve sporten) verlaagt tryptofaan de “arousal”; de sporter sedeert enigszins zonder de ongewenste bijwerking van bijvoorbeeld Valium te hebben van een verminderde alertheid. Het aminozuur tyrosine heeft het tegenovergestelde effect. Beide aminozuren kunnen ook worden gebruikt tegen jet-leg, al naargelang het gewenste effect. Om een zo optimaal mogelijk effect van tryptofaan te bewerkstelligen, is het aan te raden dit aminozuur samen met een schepje glucose in te nemen. De opname in de hersencellen wordt zo verbeterd. De dosering is 1-3 gram tryptofaan per dag, genomen voor het slapen gaan. Vermijdt de inname van eiwitten als men tryptofaan neemt.

Tryptofaan is het werkzame bestanddeel van het veel gebruikte slaapmiddel “warme melk met honing of banaan”. Tryptofaan kan goed worden gecombineerd met vitamine B6 en vitamine C.
Bij spanning en nervositeit is vaak een goede wandeling in de frisse lucht een goed middel, of vroeg in de avond een trimbaantje lopen of wat gym oefeningen doen.

Vermijd scheldpartijen, haat, ruzies of felle discussies (die zijn trouwens nooit goed en dienen ook nergens voor). Los problemen op en geniet van het leven.