Suiker en kunstmatige zoetstoffen

De laatste tijd is het is voor de bewuste consument niet gemakkelijker geworden. Vaak wilt u weten of er in het product dat u koopt, suiker zit, of hoeveel suiker erin verwerkt is en vooral, waar de suikers vandaan komen. De meeste mensen denken bij het woord “suiker” aan kristalsuiker. Een ander naam voor kristalsuiker is sucrose. Er zijn echter verschillende suikers met een verschillende mate van zoetheid. Het zoetste is fructose; deze vorm van suiker vinden we in vruchten en honing. Een andere vorm van suiker is sucrose. Dit is het belangrijkste bestanddeel van suikerriet en suikerbieten. Er zijn nog meer vormen van suiker: glucose in honing, vruchten en groenten, maltose in ontkiemende granen en lactose in melk. Voedingsdeskundigen maken onderscheid tussen intrinsieke suikers, die zich in de celwanden van planten bevinden, en extrinsieke suikers. Intrinsieke suikers komen voor in vruchten en zoet smakende groenten als wortelen en rode bieten. Deze voedingsstoffen bevatten bovendien mineralen en voedingsvezels en geven daarom, na het eten daarvan, een voldaan gevoel. Extrinsieke suikers zijn kristalsuiker, honing, stroop, melasse en melksuiker; deze komen dus niet uit de celwanden van planten of bomen. We spreken ook van extrinsieke suiker als we het over vruchtensap hebben. De suiker in vruchtensap is ontstaan door persen, waarbij de celwanden kapot gaan. Extrinsieke suikers beschadigen het gebit. U moet ervoor zorgen dat extrinsieke suikers niet meer dan 10 procent van het dagelijkse totaal aan calorieën leveren.
We weten dat in het lichaam de brandstof voor de spieren, de organen en de cellen suiker (glucose) is. Uit de voeding halen we koolhydraten, vetten en eiwitten. De koolhydraten worden gebruikt voor de energie. Zetmeel en suikers zijn de belangrijkste koolhydraten. Tijdens de spijsvertering worden suikers afgebroken tot glucose. De glucose komt in de bloedbaan terecht en gaat naar alle spieren, organen en cellen in het lichaam.
Zodra suiker in het lichaam komt zal het orgaan, de pancreas, insuline en glucagon produceren. De glucose spiegel van het bloed wordt door de insuline gecontroleerd. Insuline verlaagt dan de suikerspiegel. Is er te weinig insuline dan zal de bloedsuikerspiegel te hoog worden. Is er teveel insuline dan wordt de bloedsuikerspiegel te laag. Glucagon zorg dat de suikerspiegel in het bloed verhoogd wordt. Als het lichaam niet in staat is de bloedsuikerspiegel te reguleren, kan hyperglycaemie (diabetes of suikerziekte) of hypoglycaemie optreden. Onder normale omstandigheden worden de meeste suikers snel verteerd in het lichaam. Een snelle stijging van de suiker spiegel wordt echter weer gevolgd door een snelle daling. Het effect van een zoete snack is dus van korte duur. Hierdoor voelt iemand zich energieker; door de productie van insuline wordt de suiker weer afgebroken. Daarom volgt direct na de opkikker een gevoel van lusteloosheid. U kunt uw bloedsuikerspiegel reguleren door geregeld complexe koolhydraten te gebruiken (granen, bruine rijst, bonen).

Is suiker nou echt zo slecht?
Alhoewel men verband legt tussen het gebruik van veel suiker en een verhoogde kans op hartaandoeningen, diabetes en nierziekten, heeft men dit nooit wetenschappelijk kunnen aantonen. Het is zelfs de vraag of gebruik van veel suiker leidt tot overgewicht. Uit sommige onderzoeken blijkt dat magere mensen meer suiker gebruiken dan mensen die te zwaar zijn.
Suiker zelf bevat geen vitaminen, mineralen en voedingsvezels en ook al hebben bruine suiker en honing een gezondere reputatie, ze bevatten toch slechts kleine hoeveelheden vitaminen mineralen. Het is dan ook belangrijk erop toe te zien dat zoete snacks en dranken de meer voedzame levensmiddelen in het dieet niet vervangen. Suiker heeft ook een remmend effect de eetlust. Dat kan een reden tot zorg zijn als kinderen zich vol stoppen met lege calorieën uit frisdrank, chocolade en snoep en vervolgens tijdens de maaltijd geen trek meer hebben. Afgezien van het verband met tandbederf is suiker zelf met mate, waarschijnlijk niet schadelijk. Zolang het dieet evenwichtig en veelzijdig is met voldoende vitaminen, mineralen en vezels, en de juiste verhoudingen van vet, eiwitten en koolhydraten is er geen bezwaar tegen matige hoeveelheid suiker. De meeste mensen vinden gezoete levensmiddelen lekkerder.
Een andere theorie is dat er een verband zou bestaan tussen geraffineerde suiker en hyperactiviteit bij kinderen. Voor de omzetting van suiker is chroom nodig, maar dat wordt tijdens het raffinageproces verwijderd. Zonder chroom is het hormoon insuline minder effectief. Sommige deskundigen denken dat dit een rol speelt bij hyperactiviteit en gedragsproblemen als agressie en crimineel gedrag. Mensen met een lactose-intolerantie verdragen geen melksuiker. Omdat hun lichaam het enzym lactase niet aanmaakt, kunnen zij melk en zuivel-producten niet verteren.

Voor de acupuncturist tast suiker een bepaalde energie aan. Deze energie staat heet in de Chinese geneeswijze Zu Tai Yin. In het westen is deze benaming vertaald in de energie van de Milt-Pancreas. De acupuncturist noemt deze twee organen in een energie. Meestal noemt de acupuncturist deze energie, de miltenergie.
De miltenergie zorgt in het lichaam voor verschillende processen, waaronder de bloedsuikergehalte, het plotseling dik worden of juist heel mager worden, anorexia, slappe bindweefsel (waardoor iemand gemakkelijk door de enkels gaat of een wervel verschuift), geen hongergevoel, droge mond, scheuren in de mondhoeken, misselijkheid met soms overgeven, menstruatiestoornissen, verlaging van de weerstand, altijd moe zijn, slijmproductie, schimmelinfecties en duizeligheid. Al deze klachten worden nooit afzonderlijk behandeld met acupunctuur. De acupuncturist prikt een of twee acupunctuurpunten aan en brengt hierdoor een genezingsproces teweeg. Voor een patiënt is het vaak heel raar als ze bij de acupuncturist terecht komen in verband met chronische vermoeidheid en dat na enkele behandelingen andere klachten zoals hierboven beschreven ook verdwenen zijn. Acupunctuurbehandelingen gaan meestal gepaard met een gezonde voeding. In het geval van een verlaagde miltenergie zal suiker geheel uit het dieet geschrapt worden. Daarnaast zal men meer warme dranken moeten gebruiken in plaats van ijskoude drankjes.
Naast de acupunctuur kunt u ook bepaalde kruiden gebruiken. Een kruid dat direct op de milt werkt is Syzygium Jambolanum. Soms wordt het middel uit de schors (Syzigium jambolanum e cortice) gemaakt en anders uit de vrucht (Syzigium jambolanum e fructibus) van de jamboelboom gemaakt. De jamboelboom groeit in Zuid-Oost-Azie. In de homeopathie weet men dat dit middel de suiker in het bloed (bij diabetes) drastisch terugdringt.

Suiker en tandbederf

Snoep en frisdranken zijn belangrijke oorzaken van tandbederf en van problemen met gebit en tandvlees. De bacteriën in de mond breken suiker af tot een zuur dat het tandglazuur aantast. Snoepen tussen de maaltijden door en het met kleine slokjes drinken van frisdranken en vruchtensap is extra schadelijk, omdat de tanden daardoor langer met suiker in contact komen. De afgelopen jaren groeide het aantal kleuters met een rottend melkgebit, waarin men als het ware de ronde vorm van de speen kon herkennen. Geef peuters dus nooit vruchtensap of limonade in een zuig-fles waar ze langdurig op kunnen zuigen. Kleverig snoep en gedroogde vruchten bevatten veel suiker en plak-ken aan de tanden. U kunt tandbederf tegengaan door na de maaltijd te poet-sen of suikervrije kauwgum te kauwen. Zo komt er extra speeksel vrij dat het schadelijke zuur grotendeels wegspoelt. Daar komt nog bij dat de suikers in de darmen terecht komen en daar verder gaan met aantasting van het lichaam. Het lichaam wordt beroofd van kalk en vitamine C. Zodra er een tekort aan kalk ontstaat, zal het lichaam kalk uit andere depots halen. Dit zijn dus als eerste de tanden. Door de afname van vitamine C zal de weerstand ook dalen. Vandaar dat we nog al te vaak kinderen zien die regelmatig suikers gebruiken met een verlaagde weerstand. Willen we bij een kind de weerstand verhogen, dan moeten we direct het gebruik van suiker stoppen. Daarnaast heeft tanden poetsen weinig zin, omdat weliswaar de tanden goed schoongepoetst worden, maar de afname van kalk gewoon doorgaat via de darmen.
Voor de acupuncturist is het helemaal niet vreemd dat een kind dat veel suiker gebruikt, klachten zal vertonen van de dikke darm energie. De dikke darmenergie (in de Chinese geneeswijze beter bekend als Tschu Yang Ming) verzorgt behalve de dikke darm ook nog andere klachten in het lichaam waaronder allergieën, niezen, verstopte neus, armklachten (pijn bij het tillen van de arm), leerproblemen, concentratiestoornissen, hyperactiviteit (ADHD), huidproblemen, pijn in de onderrug en pijn in het scheenbeen. De acupuncturist zal een kind (of volwassene) met ADHD dus altijd via punten op de dikke darm meridiaan behandelen. De meest gebruikte punten liggen op de arm, schouder, buik en onderrug. Natuurlijk zal de behandeling altijd ondersteund worden met een gezonde voedingswijze en kruiden.

Informatie op de verpakking
Sucrose (kristalsuiker) is een conserveermiddel, vergroot het volume van voedingsmiddelen en zorgt voor een zoete smaak. Om die reden wordt het in veel levensmiddelen verwerkt. Zodra u op het pakje ziet staan dat het product sucrose bevat en vaak verrijkt is met vitamine C, dan weet u al dat deze toevoegingen niet gemaakt zijn omdat de fabrikant u en uw kinderen zo lief heeft, maar zuiver en alleen om het product te conserveren. Fabrikanten gebruiken ook andere suikers en zoetstoffen, zoals glucose, dextrose, maltose, molasse, lactose, fructose, honing, glucosestroop en invertsuiker. Deze veel gebruikte suikers worden op de verpakking van het voedingsmiddel vermeld.

De kunstmatige zoetstoffen
Er zijn twee soorten kunstmatige zoetstoffen. Zoetstoffen met een zekere massa (mannitol, sorbitol, xylitol en gehydreerde glucosestroop) hebben ongeveer dezelfde calorische waarde als suiker en worden vaak als vervanger gebruikt, maar zij worden minder gemakkelijk opgenomen.
De suikeralcoholen, gehydreerde glucosestroop en xylitol, helpen caries voorkomen en worden daarom wel in snoep en kauwgum gebruikt. Wie dagelijks meer dan 25 g suiker vervangers gebruikt, loopt het risico diarree te krijgen. Intense zoetstoffen, zoals acesulfame K, aspartaam en saccharine, zijn 220 tot 400 maal zo zoet als suiker. Omdat men er minder van nodig heeft, blijft het aantal calorieën beperkt. Deze zoetstoffen worden vooral in dieetartikelen gebruikt. Aspartaam heeft dezelfde smaak als suiker en heeft geen bittere nasmaak zoals saccharine.
In de natuurgeneeswijze worden de kunstmatige zoetstoffen ten strengste afgeraden. Maar dat had u al verwacht op het moment dat u “kunstmatig” had gelezen.
In de natuurgeneeswijze wordt Stevia gebruikt als vervanger van suiker. Over dit product wil ik u in een volgend artikel meer vertellen. Voor de komende weken zult u het al moeilijk hebben met minderen of stoppen met suiker. Suiker is namelijk de nummer één verslaving aller tijden. Gek hè? En wij ons maar zorgen maken en onze kinderen behoeden opdat ze niet aan de drugs gaan, terwijl wij als ouders en opvoeders ze vanaf de kinderjaren volstoppen met suiker. Als u het snapt mag u me bellen of schrijven.