Vergeven maar niet vergeten!

Het denken zit volgens de oude Chinese leer in de darmen. De darmen zijn belangrijk want die hebben een energetische verbinding met de hersenen. Als we willen dat een kind goed op school kan leren, dan moeten we zorgen dat zijn/haar darmen gezond zijn. Onze voorouders wisten dat, vandaar dat zij de purgeermiddelen altijd vlak voor het nieuwe schooljaar aan hun kroost gaven. Willen we een crimineel resocialiseren dan moeten wij zorgen dat hij goede voeding krijgt om de darmen gezond te maken. Om de gedachten schoon en rein te houden moeten we tenminste 1 keer per jaar de darmen goed reinigen. Dit kunnen we doen door enkele dagen te vasten en een purgeermiddel in te nemen.

Toch vergeten we dat de natuurlijke vorm van vasten dagelijks plaatsvindt. Elke avond als we gaan slapen (het lichaam ten ruste leggen) vasten we. Ongeveer acht uren krijgen de organen de tijd om geen voedsel te verwerken oftewel te vasten. Gedurende deze acht uren is het lichaam driftig bezig cellen te vervangen. 's Morgens bij het opstaan gaan we het vasten verbreken door te ONT-bijten (breakfast -breaking of the fasting-, desajuno). Het verbreken van het vasten moet daarom op een gezonde manier gebeuren. 's Morgens niet al te zwaar voedsel, maar fruit of muesli gebruiken en natuurlijk: de darmen ledigen.

's Nachts tijdens de slaap gebeurt de opbouw van het lichaam. De nacht moet daarom ook gebruikt worden om goed en lekker te slapen; geen slechte gedachten, geen haat, nijd, jaloezie of afgunst, maar juist fijne, gezonde en positieve gedachten. Neem voordat u gaat slapen de fijnste gedachten van die dag weer in gedachten. Herleef deze in gedachte, geniet ervan en ga met die gedachte slapen. Om elke dag met een fijn gedachte te kunnen gaan slapen moet u deze fijne gedachten ook gedurende de dag mee kunnen maken.

Zorg daarom dat je dag gevuld wordt met fijne gebeurtenissen.
Let op alles dat gebeurt gedurende de dag; zelfs tussen al dat gehaast, stress en spanning gebeuren de fijne dingen. We zien ze alleen niet, of hebben niet de tijd om de gebeurtenissen in hun juiste waarde te schatten.

Dagelijks gebeuren er zoveel dingen in een mensenleven. Moeilijke, zware en ook goede gebeurtenissen. Wees tevreden met elke gebeurtenis zoals het zich voor doet. Het is echter niet zo dat je alles op zijn beloop moet laten. Nee, je moet zorgen dat je de touwtjes in handen blijft houden...... ook in jouw leven. Streef naar het allerbeste, maar wees tevreden met de uitkomst en met de feiten. Uit alle dingen die met je gebeuren moet je leren. Zelfs uit de gebeurtenissen die in jouw ogen op dat moment negatief lijken.
Vraag jezelf altijd af: Awat kan ik uit dit gebeuren leren? of wat heb ik hieruit geleerd?

Ja, zelfs uit een ruzie, een scheiding, een verlies, een ontslag, een aanrijding...... wat heb ik hieruit mogen leren?
Gebruik elke dag als een deel van uw lange leerstoel gedurende dit leven. Pas als je dit inziet zal je kunnen genieten van alles dat om je heen en met je gebeurt.

De grootste gave die een ieder bezit is de mogelijkheid om gedachten te veranderen. Laat negatieve gedachten geen rol spelen in je leven. Gedachten zijn veranderbaar. Op het moment dat je iets slecht bedenkt, negatieve gedachten hebt, moet je die veranderen in positieve. Stel dat je gaat slapen en dan beginnen de slechte gedachten, de negatieve gebeurtenissen op te komen. Je moet dan direct de fijne gedachten van die dag nemen, vastpakken en daarvan genieten. Natuurlijk is dat een proces, waarin je moet groeien; je hebt training nodig.
Waarom zou je je dag vullen door telkens aan negatieve gedachten te denken.

Sommige mensen denken wel honderd keer aan iets negatiefs, aan woede of aan haat. Daarvoor in de plaats kan je je gedachten direct ombuigen en aan iets anders, positiefs denken. Of neem die Anegatieve@ gebeurtenis en leer daarvan; zoek je boodschap en les daaruit, en geniet dan van je gedachten.

En wil je toch de negatieve gebeurtenissen van die dag vergeten..... dan heb ik slecht nieuws voor je. Vergeten kan je niet, en zeker niet als je daar de moeite voor gaat doen. Een gebeurtenis blijft gegrift in het geheugen; het is niet mogelijk die uit te wissen. Waarom zou je trouwens? Je moet toch immers van alle gebeurtenissen leren? Vergeten kan niet.... vergeven wel!
Leer de mogelijk tot vergeven te vergroten. Leer een ander -en jezelf- te vergeven voor een verkeerde daad. Heeft iemand niet aan jouw eisen voldaan? Vergeef hem/haar dan en vergeef ook jezelf, omdat je andere of te hoge verwachtingen had van die persoon. Laat niemand je meer raken of teleur stellen, maar geniet van een ieder en de rol die ze in je leven spelen.... en weer: Leer daarvan!

Bij het vergeven is het niet belangrijk dat de desbetreffende persoon voor je staat; hij of zij hoeft helemaal niet aanwezig te zijn, want zoals ik al eerder zei: het zijn allemaal gedachten. Zeg het gewoon hardop tegen jezelf als je alleen in de kamer bent of in de auto rijdt: ik vergeef je, voor al het verkeerde dat je in mijn ogen hebt gedaan; ik wens je het allerbeste; bedankt voor datgene dat je mij geleerd hebt toen je in mijn leven was; ga verder en geniet van je leven..... ik vergeef je. Deze woorden moeten je negatieve gedachten ten opzichte van een ander veranderen. Deze woorden maken je vrij, maar je moet ze wel uit je hart uitspreken en daar ook in geloven. Elk moment van de dag als je aan die persoon of gebeurtenis denkt moet je dezelfde actie ondernemen. Je kan deze woorden ook blijven gebruiken zelfs als je in gezelschap bent van anderen. De woorden hoef je dan niet uit te spreken, maar als een film in je gedachten te laten passeren.
We kunnen ons leven zo veel gemakkelijker maken als we maar enkele kleine dingen kunnen veranderen met en in onze gedachten.

Bij het einde van het jaar, kijken we terug naar een jaar vol gebeurtenissen. Goede en slechte! Neem even de tijd en herleef de gebeurtenissen van het jaar die in je opkomen. Kijk wat je van elke gebeurtenis kan leren. Je merkt ook dat aan het eind van het jaar, de gebeurtenissen die (bijvoorbeeld) aan het begin van het jaar hebben plaatsgevonden, misschien niet eens meer zo erg zijn als ze in eerste instantie waren. Alles heeft zijn tijd nodig. De tijd zal de wonden helen.

Gun jezelf daarom ook de tijd om gebeurtenissen vanuit een ander perspectief te bekijken. Vaak door het de tijd te geven, worden de wonden al geheeld. Daarom moeten we bij het gebeuren van vervelende of negatieve zaken leren tijd te geven zodat we ook de tijd hebben om rustig daarvan te kunnen leren. Het is helemaal niet erg om een tijd lang uit elkaar te gaan, want dat geeft tijd om te bezinnen en de hele relatie vanaf een afstand te evalueren. Daarvoor heb je tijd nodig. Tijd is een feit waar we niet omheen kunnen. Het is onmogelijk om een proces te bespoedigen door de tijd te verkorten. Als je een maand, vijf maanden of een jaar moet wachten..... doe dat dan. Neem de tijd, leer daarvan en geniet zelfs ook van de tijd dat je hebt gekregen om te bezinnen of te evalueren.

Het is onmogelijk om het lichaam, met al haar chemische en biologische processen los te zien van de gedachten of de geest. Je bent een mens, met je specifieke handelingen en gedachten. Jouw denken beïnvloedt je gevoel van welzijn. Je gezondheid hangt niet alleen af van wat je eet, of de mate van lichamelijk arbeid dat je verricht per dag, maar ook uit jouw gedachten. En eigenlijk merk je uit al het bovenstaande dat de opbouw van je lichaam geheel in jouw handen is.

Lekker slapen en als je straks wakker wordt, heb je een hele nieuwe dag, een heel nieuw jaar om daarvan te kunnen genieten met de ervaringen die je gisteren hebt opgedaan.